Från lyxliv till fängelse för storsvindlare

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Britta Nielsen döms för svindleri i mångmiljonklassen. Arkivbild.
Foto: Themba Hadebe/AP/TT
Britta Nielsen döms för svindleri i mångmiljonklassen. Arkivbild.

Storbedragerskan levde enligt åtalet lyxliv i Sydafrika på den danska statens bekostnad. Men till slut kom socialstyrelsen henne på spåren.

Nu har Britta Nielsen som stulit mångmiljonbelopp under sin tidigare anställning dömts till sex och ett halvt års fängelse.

Mångmiljonsvindeln mot den danska socialstyrelsen har av åklagarsidan beskrivits som ett av de allvarligaste ekonomiska brotten i Danmarks historia.

Den 65-åriga Nielsen döms för grovt bedrägeri, urkundsförfalskning samt missbruk av ställning. De 15 månader som hon suttit frihetsberövad ska räknas bort från straffet.

Enligt advokat Nima Nabipour accepterar Nielsen domen och vill inte överklaga. Åklagarna, som yrkat på minst åtta års fängelse, har två veckor på sig om de vill överklaga, skriver nyhetsbyrån Ritzau.

Men Kia Reumert, en av åklagarna, verkar enligt Jyllands-Posten vara ganska tillfreds med straffet.

– Som jag började med att säga är det ett långt straff. Vi är i nivå med de mest allvarliga påföljderna inom detta område. Den längsta är på sju år, så vi är väldigt nära, säger hon.

"Superanvändare"

Rättegången i Köpenhamn har väckt stort intresse. Kvinnan har tidigare varit en mycket betrodd medarbetare på den danska socialstyrelsen och har mottagit medalj av drottning Margrethe för lång och trogen tjänst.

Men Britta Nielsen, som hade befogenheter som superanvändare i myndighetens system, misstänks för att vid runt 300 tillfällen ha fört över pengar till sig själv. Bedrägeriet ska ha pågått under 25 års tid. Enligt domstolen landar svindleriet på motsvarande 117 miljoner danska kronor (drygt 165 miljoner svenska kronor).

Transaktionerna ska ha skett med olika metoder som ändrades i takt med att socialstyrelsens interna kontrollrutiner lades om. I samband med utredningen uppdagades också att myndighetens kontrollsystem haft svagheter.

Köpte hus

Socialstyrelsen kom 65-åringen på spåren hösten 2018. I oktober samma år blev svindeln känd för allmänheten, men då hade Britta Nielsen redan flytt mot Sydafrika. Hon blev internationellt efterlyst – men greps till slut och lett sig frivilligt överföras till dansk mark.

Under rättegången har Nielsen erkänt att hon överfört pengar till sig själv, men har inte bekräftat totalsumman. Det står dock klart att kvinnan konsumerat större summor, bland annat genom köp av hus i Sydafrika och Sverige.

Även barnen åtalade

Den åtalade storbedragerskan har genom åren levt lyxliv i Sydafrika, och även hennes barn har åtalats misstänkta för att ha tagit emot stora summor pengar av sin mor. Svindleriet började under 1990-talet med anledning av ekonomiska svårigheter i familjen, enligt Britta Nielsen.

Åtalen mot hennes barn omfattar ungefär 51 miljoner danska kronor. Deras fall ska tas upp i rätten senare, skriver Jyllands-Posten.

Rättegången mot 65-åringen skulle egentligen ha slutförts under förra året, men på grund av den åtalades hjärtproblem har den ursprungliga planen inte kunnat hållas.

Rättad: I en tidigare version angavs fel summa som rätten anser att svindleriet handlar om.

Publicerad:

LÄS VIDARE