Försvarsmakten

Hultqvist vill ha bred försvarsuppgörelse

Av: 

TT

Försvarsminister Peter Hultqvist (S). Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

NYHETER

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) bjuder snart in riksdagens partier till förhandlingar om försvaret för åren framöver.

Eventuella missförstånd om hur många miljarder som finns att tillgå ska vara utredda.

Bara hälften av det som Försvarsberedningen önskade sig kan genomföras fram till 2025.

– Men den nivåökning som det finns en uppgörelse om mellan fyra partier (S, MP, C, L) på 25 miljarder fram till 2025 är en 40-procentig ökning. Vi har inte haft en liknande höjning sedan 1950-talets början, säger Hultqvist när han vill förklara att det ändå kommer att bli stora tillskott till försvaret.

En grupp under ledning av försvarsministern och med företrädare för samtliga riksdagens partier har ägnat den senaste månaden åt att gå igenom de stora skillnader som finns mellan den parlamentariska Försvarsberedningens förslag från förra sommaren och den analys som Försvarsmakten gjorde av det.

Miljarder saknas

Försvarsmakten och Ekonomistyrningsverket kom fram till att det fattades 60 miljarder kronor fram till 2030 för att uppfylla Försvarsberedningens förslag och ungefär 50 miljarder fram till 2025. Det kvarstår efter analysgruppens arbete.

– Vi har kommit fram till att cirka 50 procent kan genomföras fram till 2025 och 75 procent fram till 2030, säger Peter Hultqvist som snart avser att bjuda in partierna till förhandlingar om försvarsbeslutet för åren 2021-2025.

De ska resultera i en grund och stöd för den försvarspolitiska proposition som Hultqvist och regeringen ska lämna till riksdagen i höst, i nära anslutning till budgetpropositionen för 2021.

Förhandlingar

Han vill sätta igång förhandlingarna så snart som möjligt.

– Vi tittar på ett upplägg på hur man skulle ha tillgång till hemligt material, där man kan ha en öppenhet i gruppen och där vi kan lägga grunden för en bred parlamentarisk överenskommelse, säger Hultqvist.

Flera partier, som Moderaterna och Kristdemokraterna, vill att Försvarsberedningen ska återinkallas. Det verkar försvarsministern inte ha i tankarna.

– Vad jag tänker mig får jag återkomma till, säger Hultqvist.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu smygstartar rean hos Cervera: 30-50 % rabatt på utvalda varor!

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Mustafa bjöd militären på pizza – för att fira medborgarskap

ÄMNEN I ARTIKELN

Försvarsmakten

Peter Hultqvist

Försvarsberedningen

Ekonomistyrningsverket

Försvarspolitik