Norska anstormningen – 300 meters kö till Systembolaget

Publicerad 2020-07-25

Gränshandeln i Värmland har haft stilla tider under coronapandemin.

Det ändrades vid midnatt när norrmännen fick åka över till de värmländska handelsplatserna igen.

– När vi öppnade i morse hade vi en kö på 300 meter, säger Birgitta Hällsten på Systembolaget i Årjäng.

När klockan slog 00.00 natten till lördag var det för första gången på månader fritt fram för norrmännen att åka över gränsen och shoppa loss i bland annat Värmland.

Men den norska anstormningen till den värmländska gränshandeln har faktiskt varit mindre än vad som förväntades enligt norska VG:s reporter på plats vid det stora värmländska shoppingcentret Charlottenberg.

Några mil söder om Charlottenberg, utanför Årjäng, ligger det stora shoppingcentret Töcksfors.

Kö utanför Systembolaget.

300 meters kö till Systemet

Något som inte finns i Töcksfors är ett systembolag och det märktes i den lilla värmländska orten under lördagsmorgonen.

– När vi öppnade i morse hade vi en kö på omkring 300 meter. Det var nästan bara norrmän som stod i kön, säger Birgitta Hällsten som jobbar på Systembolaget inne i Årjäng.

Hon säger att det inte hör till vanligheten att det är så långa köer – speciellt inte i coronatider.

– Det har varit ganska lugnt hos oss under coronan. Det är väl bra att folk inte har druckit så mycket alkohol. Men visst har vi saknat norrmännen, säger Birgitta Hällsten.

Två ur personalen har stått utanför butiken och sett till att det hålls avstånd i kön till Systembolaget. Sedan släpper de även bara in 28 personer åt gången och de uppmanar besökarna till att hålla avstånd i butiken.

Har beställt extra varor och väktare

Även på den stora Icabutiken i Töcksfors har det märkts att norrmännen har fått vara utan sin handel på den svenska sidan av gränsen.

– Det är ett rejält uppdämt behov. Vår försäljning är bättre i dag än vad den var för ett år sedan och det är väldigt många norrmän här, säger Björn Hugoson, butikschef på Ica Supermarket i Töcksfors.

Han säger att det har varit svårt att förebereda sig inför den här dagen då de bara har vetat att gränsen ska öppna sedan 14.00 på fredagen.

– Vi chansade faktiskt lite och beställde extra varor. Sedan har vi väktare vid butiken som ser till att folk håller avstånd, säger han.

”Hjärtligt välkomna”

Kenth Emanuelsson är en av Årjängsborna som häpnades av den norska anstormningen.

– Vi har saknat dem här i Årjäng. Man känner ju många av norrmännen och det har varit lite tomt utan dem, säger han.

Enligt honom har många hus i kommunen stått tomma under pandemin, men nu verkar det som att det blir ändring på det.

– Många norrmän har sommarhus här. De har stått tomma fram till nu. Så länge de håller avstånden så är det hjärtligt välkomna, säger Kenth Emanuelsson.

Nya riktlinjer

Det var under fredagen som norska regeringen presenterade nya reseriktlinjer för norrmännen.

Riktlinjerna började gälla vid midnatt, natten mot lördagen, och sedan dess får norrmännen åka till fyra nya län: Kalmar, Värmland, Örebro och Östergötland.

Sedan tidigare har norrmännen kunnat åka till Kronoberg, Blekinge och Skåne utan några restriktioner.

Gränsövergång mellan Norge och Sverige.