Försvaret upprättar fältsjukhus för coronavård

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Överbefälhavare Micael Bydén har fattat beslut om att upprätta ett fältsjukhus utanför Uppsala. Arkivbild.
Foto: Christine Olsson/TT
Överbefälhavare Micael Bydén har fattat beslut om att upprätta ett fältsjukhus utanför Uppsala. Arkivbild.

Försvarsmakten upprättar ett fältsjukhus utanför Uppsala som ska kunna ta emot coronapatienter.

– Det här är något vi ställer till samhällets förfogande, säger Jesper Tengroth, pressekreterare på Försvarsmakten.

Försvaret har två sjukvårdskompanier på totalt 170 personer, alltifrån specialister, officerare, deltids- eller heltidssoldater. Delar av förbanden ska transporteras till den militära flygbasen Ärna i Uppsala där ett fältsjukhus upprättas med 30 intensivvårdsplatser. Beslutet är fattat av överbefälhavare Micael Bydén.

– Det ska upprättas så fort det någonsin bara går. Nu pratar vi inte om månader utan dagar, säger Jesper Tengroth.

Utbildad personal

I ett inlägg på sociala medier vänder sig Bydén direkt till dem som är anställda inom försvaret: "Det är när påfrestningarna mot samhället är som svårast som vi ska stå riktigt stadigt och Försvarsmakten ska vara som starkast."

Fältsjukhuset, som består av tält och containrar, bemannas av utbildad personal och förses med sjukvårdsutrustning "av toppkvalitet", enligt Tengroth. Personalen har utbildats i att hantera smittade personer och har relevant skyddsutrustning.

Som ett vanligt sjukhus

I princip ska man klara av att genomföra operationer på ett fältsjukhus, men exakt vilka resurser som tillförs Ärna är inte helt klart. Respiratorer och utrustning för hjärtövervakning kommer att finnas, precis som på en intensivvårdsavdelning på ett vanligt sjukhus.

– Det är inte Försvarsmakten som ska säga vilka som ska komma dit eller inte. Det här är något vi ställer till samhällets förfogande. Nu är det Socialstyrelsen som har uppdraget att prioritera resurser, säger Jesper Tengroth.

Anledningen till att man väljer Uppsala är dels närheten till Stockholm, där många är smittade av covid-19, dels den befintliga flygbasen med alla logistiska fördelar som det innebär.

Publicerad: