Ny strategi ska ”platta till” viruskurvan

Johan Nilsson/TT

Uppdaterad 2020-03-13 | Publicerad 2020-03-12

Smittspridningen med och utan skyddsåtgärder.

Myndigheterna har bytt strategi i bekämpningen av coronaviruset. Nu handlar smittskyddsarbetet inte längre om att stoppa smittan, utan om att fördröja och "platta till" viruskurvan för att på så vis undvika att sjukvården kollapsar.

I Tyskland tror myndigheterna att det nya coronaviruset kan komma att smitta så många som två tredjedelar av befolkningen och att viruset kan komma att finnas kvar länge. Antagligen i flera månader, kanske i åratal. Orsaken till detta är att viruset är helt nytt, varför det inte finns någon immunitet i befolkningen. Inte heller finns det något vaccin.

Men även om lika många skulle komma att smittas i Sverige finns det ett flertal olika scenarier för hur smittspridningen kan komma att se ut och där vissa scenarier är att föredra framför andra.

En virusepidemi kan delas in i olika faser där antalet smittade till en början ofta ökar kraftigt för att till slut nå en topp, varefter antalet minskar och till sist planar ut. Denna utveckling kan beskrivas med hjälp av en kurva som i praktiken är omöjlig att undvika i en pandemisk situation. Det som går att påverka, däremot, är kurvans utseende, det vill säga när och i vilken takt det stora flertalet människor smittas.

Skräckscenario

Skräckscenariot är en situation där ett stort antal människor smittas på kort tid, det vill säga en snabbt uppåtgående kurva, liknande den i Italien. Risken finns nämligen att antalet patienter som behöver avancerad sjukvård blir så stort att sjukvården inte mäktar med att så att människor dör "i onödan". Det vill säga att antalet skyddsutrustningar, intensivvårdsplatser och utbildad personal inte räcker till, helt enkelt.

Det Folkhälsomyndigheten i stället nu försöker göra är att "platta till" kurvan så att förloppet blir mer långdraget. I slutändan kanske lika många blir smittade och sjuka, men patienterna sprids ut över en längre tidsperiod, så att sjukvården hinner med.

Och det är i ljuset av detta arbete som regeringens beslut att förbjuda folkmassor på över 500 personer ska ses. Att smittan helt ska gå att hejda är det ingen längre som tror. Däremot vill man i möjligaste mån förhindra en snabb smittspridning. Vid evenemang som normalt lockar 500 personer eller fler, som en fotbollsmatch eller en större konsert, kan man dessutom anta att folk från övriga delar av landet reser till evenemanget, varför åtgärden också syftar till att dämpa spridningen mellan olika landsdelar och inte bara lokalt.

Allas ansvar

Det finns också andra anledningar att skjuta smittspridningen "på framtiden". Dels får Sjukvårdssverige mer tid på att förbereda sig, dels tycker coronavirus inte om solljus. Många virus sprids dessutom lättare i torr luft, som på vintern, jämfört med i fuktigare luft, som på sommaren. I torr luft är viruspartiklarna mindre och sprids lättare, medan vätskan i fuktig luft inte dunstar lika lätt från viruspartiklarna, vilket resulterar i att de blir tyngre och snabbare faller ner på marken. Exakt hur det ser ut för sars-cov-2 är det ingen som vet. Men arbetshypotesen är att smittspridningen kommer att sakta in något framåt sommaren.

För att påverka denna kurvas utseende har vi alla ett ansvar, påpekar Folkhälsomyndigheten, där kärnan är att inte föra en eventuell smitta vidare. Att skydda de äldre som riskerar att drabbas av svår sjukdom och till och med dö av covid-19, som sjukdomen kallas, är också centralt.

Råden är enkla:

– Stanna hemma även vid vaga luftvägssymtom (som halsont, torrhosta och/eller feber).

– Besök inte äldre i onödan.

– Tvätta händerna ofta och noga. Antingen med handsprit eller tvål och vatten.

– Hosta och nys i armvecket.

– Undvik att ta dig i ansiktet.

– Om du är sjuk ska du "isolera dig" och i möjligaste mån undvika sociala kontakter.

– Undvik stora folksamlingar och närkontakt med sjuka personer.

ANNONS