Fångar frias när virusdödstal ökar i Iran

TT-AFP-Reuters

Uppdaterad 2020-03-11 | Publicerad 2020-03-10

Desinficering av grönsaker på en marknad i norra Teheran i Iran. Bilden är tagen den 6 mars.

Den största ökningen av antalet coronadödsfall i Iran under ett och samma dygn konstateras på tisdagen. Med över 50 nya fall har virusmittan krävt 290 liv i landet.

Omkring 70 000 fångar har tillfälligt släppts på fri fot på grund av utbrottet.

Följ ämnen
Iran

Drygt 880 nya fall av coronaviruset har konstaterats i Iran, meddelar hälsodepartementets talesperson Kianoush Jahanpour i statlig tv på tisdagen. Det innebär att landet nu har registrerat över 8 000 fall av smittan.

– 2 731 människor, vilket är omkring tio gånger fler än antalet älskade landsmän vi har förlorat, har tillfrisknat och skrivits ut från sjukhus, säger Jahanpour.

Det officiella antalet avlidna är uppe i 291.

Regimen har i ett oväntat beslut tillfälligt släppt 70 000 fångar på fri fot i syfte att hindra smittspridning i landets fängelser, meddelade rättsväsendet i måndags. De tillfälliga frigivningar gäller personer som avtjänar kortare straff än fem år.

FN:s särskilda rapportör för mänskliga rättigheter i Iran, Javaid Rehman, ber nu Iran att även släppa politiska fångar samt personer som dömts till längre straff än fem år på fri fot. Iran har många samvetsfångar enligt människorättsorganisationer.

– Jag har rekommenderat den islamiska republiken Iran temporärt släppa alla fångar, säger Rehman som uttrycker oro för att fångar, både med iranskt och med utländskt medborgarskap, redan kan ha hunnit smittats av coronaviruset.

Följ ämnen i artikeln