EU frigör miljarder för att mota coronakris

Wiktor Nummelin/TT

Grim Berglund/TT

Publicerad 2020-03-10

EU:s kommissionsordförande Ursula von der Leyen och permanente rådsordförande Charles Michel utlovar en akut ekonomisk insats för att mota coronakrisens verkningar.

Coronakrisen får EU:s ledare att enas om en akut insats för att undvika ekonomiska och finansiella svårigheter.

EU: kommissionsordförande vill frigöra motsvarande 80 miljarder kronor från en coronafond.

EU:s kommissionsordförande Ursula von der Leyen och permanente rådsordförande Charles Michel hade kallat samtliga stats- och regeringschefer för ett telefonmöte på tisdagen. På kvällen gick de två ut tillsammans och markerade allvaret i coronaspridningen och varnade för konsekvenser som kan få allvarliga och långtgående konsekvenser.

Ursula von der Leyen sade att EU skapar en fond ur vilken omkring 7,5 miljarder euro, 80 miljarder kronor, ska användas så snart som möjligt för att undvika en akut katastrof. Målet enligt henne är målet att fonden ska ha 25 miljarder euro, runt 270 miljarder kronor, tillgängligt. Fonden kan skapas trots att EU inte är klara med budgetförhandlingar, sade von der Leyen.

Klara av stormen

– Vi ska använda alla de verktyg som vi har tillgängliga för att se till att vi klarar av den här stormen, sade von der Leyen.

Beslutet ska godkännas av medlemsländerna och EU-parlamentet, skriver nyhetsbyrån AFP.

Utspelet visar hur allvarligt ledningen i Bryssel, och medlemsländerna, ser på de samhälleliga och ekonomiska konsekvenser virusspridningen får.

Permanente rådsordföranden Charles Michel underströk att EU ska verka för att tillverkning och distribution av läkemedelsutrustning fungerar fullt ut.

Strax före EU-framträdandet valde Frankrikes president Emmanuel Macron att varna för att "vi bara är i början av en lång epidemi". Han sade också att EU:s stats- och regeringschefer nu ska stå enade i kampen mot coronakrisen.

Flyghjälp

I videomötet på tisdagskvällen deltog även Europeiska centralbankens chef Christine Lagarde

Redan före mötet har hjälp till flygbolag utlovats. Flygbolagen tappar mängder av passagerare på grund av viruset, men håller ändå sina plan i luften – eftersom man inte vill förlora sina attraktiva så kallade slottider på flygplatserna.

– Det är en tillfällig åtgärd som hjälper både industrin, men också miljön, genom att undvika så kallade spökflygningar när flygbolagen flyger med så gott som tomma plan bara för att behålla sina slotar, sade von der Leyen på en kort presskonferens i Bryssel tidigare på tisdagen.

Ekonomikommissionären Valdis Dombrovskis lovar också specifikt hjälp till det värst drabbade Italien.

– Vi kommer att stödja Italien och dess folk med alla åtgärder vi har till vårt förfogande, lovar Dombrovskis.

Flyttat och kortat

Smittospridningen har fått konkreta följder även för EU-maskineriet. Veckans sittning för EU-parlamentet har både flyttats och kortats, för att till sist bara omfatta en dags debatterande i Bryssel, mot i normala fall fyra dagar i Strasbourg.

Sannolikt kommer parlamentet inte att vara samlat i Strasbourg förrän i maj, för att minimera resandet för ledamöterna och deras tusentals medhjälpare.

Talman David Sassoli har därtill placerat sig i frivillig karantän eftersom han nyligen besökt hemlandet Italien.

EU:s ministerråd har i sin tur kraftigt reducerat antalet möten på arbetsgruppsnivå och tills vidare även skjutit upp det handelsministermöte som skulle ha ägt rum på torsdag.

PODD Kan coronaoro och kollapsat oljepris leda till en ny finanskris?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om ekonomi med Jonas Ekblom.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Följ ämnen i artikeln