Skolan trotsar regeringens uppmaning

Uppdaterad 2022-04-01 | Publicerad 2020-03-18

Regeringen uppmanar gymnasieskolor att stänga ner sina lokaler för att stoppa coronaspridningen.

Men Örnsköldsviks gymnasium trotsar beskedet – och låter drygt 600 elever gå kvar.

– Vi vill säkerställa att de som tar studenten i vår får den utbildning de har rätt till, säger Magnus Haglund, kommundirektör.

I går gick regeringen ut med att de förbereder för en eventuell total stängning av förskolor och skolor.

Samtidigt rekommenderas landets gymnasieskolor, kommunala vuxenutbildningar, yrkeshögskolor, högskolor och universitet att under onsdagen gå över till distansundervisning för att stoppa spridningen av coronaviruset.

– Vi utgår från att alla kommer att följa rekommendationen, sa statsminister Stefan Löfven under en presskonferens i går.

600 elever går kvar

Men Örnsköldsviks gymnasium stänger inte ner sina lokaler helt och låter drygt 600 elever i årskurs tre att gå kvar i skolan som vanligt.

– Vi agerade direkt på rekommendationen med det undantaget att vi inte direkt skickar hem eleverna i årskurs tre. Vi vill framför allt säkerställa att de som tar studenten i vår får den utbildning de har rätt till, säger Magnus Haglund, kommundirektör.

De drygt 1200 elever som går i den första och andra årskursen skickades under onsdagen hem för distansundervisning.

”Inga risker alls”

Magnus Haglund ser inga risker med att inte stänga ner skolans lokaler. Men de förbereder sig för en eventuell total nedstängning.

– I dagsläget ser jag inga risker alls. Vi följer utvecklingen noga. I Ö-vik har vi ingen allmän smittspridning ännu och väldigt få konstaterade fall. Men vi kommer att omvärdera det här beslutet allt eftersom. Jag ser en större risk i dagsläget om vi skickar hem alla utan att kunna säkerställa undervisningen, säger han.

Anders J Johansson är verksamhetschef på Örnsköldsviks gymnasium.

– Vi har stora skolbyggnader och möjlighet att sprida ut eleverna på olika ställen. De reaktioner vi har fått är förhållandevis mest positiva, framför allt från eleverna själva.

Ingen uttryckt oro?

– Det är klar att det har kommit sådana inspel också, säger han.

Aftonbladet söker utbildningsminister Anna Ekström för en kommentar.

”Undervisning inte bedrivas i skolan”

I en kommentar från utbildningsministern Anna Ekström (S) uppmanar hon att undervisningen i gymnasieskolan inte ska bedrivas i skolans lokaler, utan genom fjärr- eller distansundervisning.

– Folkhälsomyndigheten rekommenderar att undervisningen i gymnasieskolan inte ska bedrivas i skolans lokaler Naturligtvis kan man också använda sig av hemarbete via analoga läromedel, papper och penna, om det behövs. Jag förväntar mig att huvudmännen nu följer den rekommendation som gavs i går. Jag har stor förståelse för att förutsättningarna ser väldigt olika ut på olika skolor, så detta kommer att ske på olika sätt. Eleverna ska förstås följa de direktiv de får och göra som rektorn säger, säger utbildningsminister Anna Ekström, (S). 

Aftonbladet träffade statsepidemiologen Anders Tegnell under onsdagseftermiddagen.

– Jag har ingen åsikt om det. Det är något för Skolverket och de som reglerar det området. Man måste ha respekt för att det ibland kan ta tid att ställa om sådant här. Det viktigaste är ju att alla stannar hemma när man håller på att bli sjuk. Sedan har vi ju sagt att ytterligare den här typen av åtgärder kan ha ytterligare effekt. Men de är inte jättestora. Det gäller ju att hålla fokus på att man ska stanna hemma om man är sjuk. Och det ska gälla även gymnasieeleverna på de hårt ställena.

PODD Corona – det kan vi lära från tidigare pandemier

I dagens avsnitt av Aftonbladet Daily blickar vi bakåt mot tidigare pandemier och frågar oss om de kan lära oss något om hur vi ska hantera coronaviruset. Gäst är Fredrik Elg.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen