Uppmaningen till resenärerna: ”Åk inte kollektivt”

Publicerad 2020-04-02

Bussar och tåg fortsätter att rulla som tidigare trots nya direktiven.

UL blöder ekonomiskt och går back närmare 1,5 miljon varje dag under krisen. En summa som lär stiga efter att Folkhälsomyndigheten gått ut med nya hårdare direktiv på onsdagen.

– Den största skillnaden är att vi ska uppmana resenärerna att inte åka kollektivt, framförallt om du är över 70 år och tillhör en riskgrupp, säger Helena Klange, presschef för UL.

På onsdagen valde Folkhälsomyndigheten att gå ut med hårdare direktiv för bland annat kollektivtrafiken. För UL, som redan blöder ekonomiskt, innebär de nya direktiven en ännu tuffare situation.

– Eftersom de nya direktiven kom först igår är vi ännu inte helt på det klara hur och vad vi behöver göra, men det är någonting som vi sitter och diskuterar just i detta nu, säger Helena Klange, presschef för UL, och fortsätter.

– Den största skillnaden är att vi ska uppmana resenärerna att inte åka kollektivt, och vi behöver kommunicera ännu tydligare vad som gäller på våra tåg och bussar för att alla ska hjälpas åt att minska smittspridningen.

Kommer de nya direktiven att påverkar trafiken på något sätt?
– Vi kommer inte att dra ned på trafiken. Bussar och tåg kommer att fortsätta rulla enligt de tidtabeller som vi har, och vi kommer att stärka upp där det behövs.

Helena Klange, presschef för UL.

Aktuellt med begränsning av antalet passagerare

Några direkta krav på maxantal av resenärer på bussar och tåg lämnade inte Folkhälsomyndigheten, men enligt Helena Klange kan det bli aktuellt.

– Folkhälsomyndigheten har inte något krav på antal, däremot att vi ska begränsa antalet resenärer, säger Helena Klange och fortsätter.

– Men det är inte omöjligt att det blir så, vi får se. Man får inte glömma bort att alla har ett ansvar att det här fungerar. Ser man till exempel att bussen är full så är det kanske bäst att vänta på nästa buss. Vi måste hjälpas åt alla, både resenärer och operatör.