Mer än en person i veckan försöker ta sitt liv på svenska häkten

Av: Johanna Rapp

Publicerad:

Mer än en person varje vecka försöker ta sitt liv på häktena, visar Aftonbladets granskning av incidentrapporter.

Det vanligaste sättet är genom att göra en snara av kläder.

– Det bryter ner en mentalt, säger en häktad 17-åring.

De svenska häktena har under decennier fått kritik för hur häktade hålls isolerade samt hur det saknas någon tidsgräns för hur länge någon kan hållas häktad i Sverige.

Runt om på Sveriges häkten är den psykiska ohälsan stor, vittnar den tidigare fängelseprästen Ulla Le Vau om.

– Många mår väldigt dåligt av att sitta häktade och att bli så isolerad som man blir. För en del som blir häktade för första gången med fulla restriktioner blir det lite av en chock också, man är inte förberedd på hur tufft det är, säger hon.

Foto: TT

Också häktenas egna incidentrapporter vittnar om att den psykiska ohälsan är stor. När Aftonbladet går igenom Kriminalvårdens incidentrapporter från de svenska häktena som rör självskadande handlingar har 70 suicidförsök rapporterats från förra året, det handlar alltså om mer än ett självmordsförsök i veckan.

Ulla Le Vau blir inte förvånad när hon hör om antalet självmordsförsök.

– Som själavårdare är det inte ovanligt att man får kontakt med intagna som mår väldigt dåligt och som säger att de inte orkar leva längre. Så att folk skadar sig själva, det är inte ovanligt.

Dessutom handlar det om ytterligare 154 incidenter förra året som kategoriserades som självskadande handling. Men hur man väljer att kategorisera händelsen är upp till häktena själva att avgöra – och det kan variera.

En klient som upptäcks ligga på golvet i sitt rum med underarmen uppskuren kategoriseras till exempel som ”självskada” medan andra som skurit sig med rakblad räknas som självmordsförsök.

Gör snaror av lakan

Det vanligaste självmordsförsöken på häktena förra året var genom att tillverka snaror med hjälp av kläder eller lakan. Men det handlade också om att skada sig med hjälp av föremål i cellen, rakblad eller försöka överdosera mediciner.

Att många mår psykiskt dåligt runt om på häktena förstår flera tidigare häktade personer som Aftonbladet pratat med. Småbarnsmamman Samira satt häktad i 650 dagar och hon beskriver hur hon försökte skada sig själv med hjälp av en termos efter en häktningsförhandling.

– Om det inte vore för mina barn skulle jag ha gett upp, säger hon.

Foto: STEFAN MATTSSON
Flest incidentrapporter förra året kom från Kronobergshäktet där 60 självskadande händelser rapporterades, varav 11 räknades som suicidförsök.

”Du blir maktlös”

En nybliven 17-åring som satt häktad i över tre månader för ett brott han sedan frikändes för vittnar om hur det tär på psyket att sitta häktad och han tror att det framförallt kan vara extra påfrestande för unga personer.

– När man är 16–17 år är man inte hel som människa än och du behöver en förälder som stöd eller vägledare och då är det lätt att bli vilseledd där inne. Du blir maktlös och ibland är det folk som driver med dig, säger han och tillägger:

– När jag fick in bilder på min familj till häktet blev jag lite ledsen. Då såg en vakt det och började driva med mig. Sedan var det mycket rasism också. En vakt sa till en kille som inte åt griskött att ta en banan för ”sånt äter väl ni apor”.

Flest incidentrapporter förra året kom från Kronobergshäktet där 60 självskadande händelser rapporterades, varav 11 räknades som suicidförsök. På häktet i Karlstad skedde 9 självmordsförsök, enligt Kriminalvårdens incidentrapporter.

Publicerad:

LÄS VIDARE