Nya uppgifter: Trump bad Xi Jinping om hjälp att vinna valet

Publicerad 2020-06-18

Han anklagades för att ha fått Rysslands hjälp att vinna presidentvalet 2016.

Nu ska president Trump ha bett en annan stormakt fixa segern åt honom i valet 2020.

Trump ska enligt nya uppgifter ha sökt ekonomisk hjälp från Kinas president Xi Jinping inför valet och bett om en garanti för att vinna.

Den nya skandalboken om president Trump, “The Room Where It Happened: A White House Memoir,”  av landets före detta nationella säkerhetsrådgivare John Bolton har orsakat rubriker redan innan den släppts. Bara timmar efter att uppgifter från boken läckt ut har Justitiedepartementet enligt Washington Post sökt en domares tillstånd att nödstoppa boken från att komma ut.

Tidigare i år varnade Trump sin före detta rådgivare för att ge ut boken medan han sitter som president och Vita husets advokater hävdar att uppgifterna i den till stora delar är hemlighetsstämplade. Federala åklagare undersöker om Bolton kan misstänkas för brott och Justitiedepartementet har även skickat en stämningsansökan i ett försök att hindra Bolton och förlaget, Simon & Schuster, från att publicera boken på tisdag.

När flera amerikanska medier nu tagit del av bokens innehåll är de lätt att förstå varför författaren själv, John Bolton, kallar sitt verk för ”boken som Donald Trump inte vill att du ska läsa.”

Donald Trump och John Bolton.

Bad Kina om hjälp

Den kanske grövsta anklagelsen i boken kommer från ett samtal med Kinas president Xi Jinping under ett G20-möte i Japan, juni 2019.

Xi Jinping ska ha klagat på antalet Kinakritiska amerikaner. Trump påstås då ha svarat med att det var landets demokrater som var fientliga mot Kina. Han ska sedan snabbt ha ändrat konversationen till att handla om hur Xi kunde hjälpa Trump vinna valet 2020.

”Otroligt nog fick han samtalet handla om kommande presidentval i USA och anspelade på de ekonomiska möjligheterna som Kina hade att påverka kampanjen och bad Xi garantera att han skulle vinna” skriver Bolton enligt New York Times.

”Han betonade hur viktiga lantbrukare och därmed ökad kinesisk handel av grödor var inför presidentvalet”, skriver Bolton, och nämner att regeringens tillsyn av boken före publicering hindrar honom från att skriva ut presidentens exakta ordval i konversationen med Xi Jinping.

Detta ska alltså ha hänt medan anklagelserna för att presidenten ska ha använt sig av rysk hjälp för att vinna valet 2016 fortfarande diskuterades.

Kinas president Xi Jinping.

Enligt ett utdrag av boken som publicerats på Wall Street Journal ska Trump dessutom ha sagt till Xi att ”folk vill att gränsen på två mandatperioder inte borde gälla mig.” Xi ska ha svarat att USA hade för många val, varpå Trump ska ha nickat instämmande.

Trump ska också ha sagt att det var helt rätt av Kina att bygga koncentrationsläger för att spärra in uigurer.

Bolton beskriver dessutom flera tillfällen där presidenten ska ha uttryckt en vilja att hjälpa ”diktatorer han tyckte om”, genom att hindra brottsutredningar mot kinesiska och turkiska bolag.

”Ligger Finland i Ryssland?”

Förutom anklagelserna om misstänkt samröre med främmande makt kommer flera detaljer om Trumps påstådda okunnighet fram i boken.

En gång hävdar Bolton att Trump frågade om Finland var en del av Ryssland. En annan gång tycktes han vara osäker på om Storbritannien var en kärnvapenmakt.

Det avslöjas även att Trump var väldigt nära att avsluta USA:s Nato-medlemskap och att han sagt att det skulle vara ”coolt” att invadera Venezuela, skriver Washington Post.

John Boltons nya bok.