Black lives matter-supporter räddade skadad motdemonstrant

Av: Carin Carlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Bilden på Patrick Hutchinson där han räddar en motdemonstrant från en aggressiv folkmassa i London har spridits över hela världen. Nu berättar han om insatsen.

– Jag tvekade inte utan det var av ren instinkt, säger Hutchinson till ITV News.

Demonstranter från Black lives matter-rörelsen och extremhögern drabbade samman i centrala London i lördags. Patrick Hutchinson berättar att han mitt under tumultet fick syn på en skadad man på marken och lyfte upp honom på sina axlar, för att bära honom i säkerhet. Under tiden fick Hutchinson hjälp av sina vänner som motade bort folksamlingen.

Reuters rapporterar att den skadade mannen ännu inte är identifierad, men att flera demonstranter ska ha skrikit att mannen var en motdemonstrant. Det hindrade inte Hutchinson. Till ITV News säger han:

– Jag såg inte hudfärg, utan en människa på marken som eventuellt höll på att dö.

Bilden på Patrick Hutchinson har spridits över världen.
Foto: DYLAN MARTINEZ / REUTERS / TT NYHETSBYRÅN
Bilden på Patrick Hutchinson har spridits över världen.

Hutchinson säger till CNN att han tycker att man ska visa kärlek för sina medmänniskor, och gör en jämförelse med den uppmärksammande polisinsatsen där polisen Derek Chauvin tryckte ner George Floyd mot asfalten med sitt knä.

– Om bara en av de poliser som närvarade när Floyd mördades hade ryckt in och stoppat sin kollega, då hade Floyd varit vid liv i dag.

Hyllas som hjälte

Bilden på Hutchinson har fått stor spridning på nätet och han hyllas nu som en hjälte. Den brittiska parlamentsledamoten Florence Eshalomi har bland annat kallat bilden för en ”kraftfull symbol”, med tanke på helgens våldsamma konfrontationer mellan högerextrema och antirasister, skriver Independent.

Publicerad:

LÄS VIDARE