Så länge stannar värmevågen

Publicerad 2020-06-19

Värmen stannar över midsommarhelgen men tar sedan en paus för ett lågtryck i några dagar.

Men redan i mitten på nästa vecka kommer en ny värmevåg att svepa in från Medelhavet.

– Längs med smålandskusten och i de inre delarna av Svealand kan det bli upp till 27-29 grader, kanske upp mot 30-strecket, säger meteorolog Mikael Sjöstrand.

Det blir en varm och mestadels solig midsommar i år.

– Det har varit soligt och fint väder, men vi har inte haft så höga temperaturer som det kan vara i samband med soligt och varmt väder en längre tid i juni, säger meteorolog Mikael SjöstrandKlart.se.

Årets midsommar bjuder på sol och värme.

Lagom till att midsommarfirandet är över väntas lite svalare dagar när ett lågtryck drar in över hela landet.

– Vi har haft ett högtryck som har snurrat norr och öster om oss en längre tid, men på söndag kommer ett lågtryck att trycka undan det här högtrycket.

Det finns ingen anledning att oroa sig över detta. Lågtrycket är inte här för att stanna, och det kommer heller inte att bli kallt, menar Mikael Sjöstrand.

– Det blir en hel del moln och regn och det gör att temperaturen kommer att hålla sig nere kring 20 grader eller strax över.

Medelhavsvärme på ingång

Och redan i mitten på nästa vecka väntas en ännu varmare värmevåg som är på väg in från Medelhavet.

– Värmen kommer att komma upp söderifrån. Ett högtryck som börjar etablera sig i Spanien och Frankrike som börjar sträcka sig upp över oss under nästa vecka.

En ny värmevåg drar in nästa vecka.

Men när ett högtrycket kommer söderifrån är det osäkert hur långt norrut det når. I Norrland kan man räkna med en temperatur på omkring 20 grader i nästa vecka, säger Mikael Sjöstrand.

– Det kommer bli varmt och soligt åtminstone i Götaland, stora delar av Svealand, men för Norrlands del är det lite osäkert hur mycket av värmen man kommer kunna att ta del av. Troligtvis blir det lite mer varierat väder i Norrland och lite lägre temperaturer, säger meteorologen.

I söder däremot kommer temperaturen att stiga till omkring 25 till 30 grader i sambad med de varmaste dagarna under nästa vecka.

– Längs med smålandskusten och i de inre delarna av Svealand kan det bli upp till 27-29 grader, kanske upp mot 30-strecket.

Följ ämnen i artikeln