30 år i barnens tjänst – Leif, 59, kommer med julglädje

Publicerad 2019-12-24

I 30 års tid har Leif Faddersson spridit julglädje till barnen.

Nu står tomten redo ytterligare en arbetsfylld jul.

– I år har vi fått 400–500 förfrågningar, säger Baras alldeles egna jultomte.

Tomtemor och tomtefar, Ing-Britt Larsson och Leif Faddersson.

Han kommer allt som oftast efter att Kalle Anka är slut, jultomten. Under kostymen är det många gånger en granne, en bekant eller pappan som försvunnit ut för att köpa tidningen.

I Svedala kommun ser det inte ut på det viset.

Då är det istället Leif Faddersson, 59, med familj som är ute och går som jultomte.

Allting började 1989.

Leif Faddersson arbetade då som taxichaufför. En kund ringde in och frågade om taxibolaget inte hade någon som kunde gå tomte, och Lasse på växeln bestämde sig för att skoja med Leif.

Sönerna är nissar

När Faddersson dök upp för att arbeta på julafton fick han veta att inte alls skulle ut och köra taxi. Han skulle ta på sig en tomtedräkt och åka hem till en kunds julfirande.

– Jag hoppade på och körde och tomtade för kunderna. Sen har det rullat på sen den tiden, säger han.

Även om 30 år har passerat har Leif fortsatt att vara jultomte. År ut och år in. Den här julen blir det dock färre besök än vanligt. En sjukdom för några år sedan har gjort att tomtenissarna - de två sönerna - tagit på sig merparten av tomteuppdragen.

– Jag och tomtemor har tagit på oss lite mindre uppdrag i år, men vi håller myten igång och försöker i alla fall att tomta för alla barnen.

Han bor själv i Bara utanför Svedala och är där känd som ”tomten”. Ett långt vitt skägg pryder ansiktet och när han passerar skolan eller dagis är det inte Leif som går förbi. Det är tomten.

Är auktoriserad tomte

Sedan en lång tid tillbaka är Leif även auktoriserad jultomte, vilket innebär att han är en del av Sveriges Tomtegille som årligen deltar på tomtarnas världskongress i Köpenhamn.

– Det är vi så kallade seriösa tomtar som går in för detta som har en liten förening. Är man auktoriserad är man med i det här gillet. Alla kan inte vara med där utan man går på ett års prövotid så att man verkligen ser att man har den här tomtekänslan.

Även om Leif varit jultomte runt om i Svedala, Klågerup och Bara under fyra årtionden - och spridit glädje till otaliga barn - menar han att julafton i sig inte har förändrats nämnvärt.

– Själva julafton är sig faktiskt väldigt lik, även när jag tänker tillbaka på min barndom. Det är kanske lite mer och dyrare julklappar nu men annars är det här traditionen med att alla helst vill att man ska komma efter Kalle Anka.

Sedan en lång tid tillbaka är Leif även auktoriserad jultomte, vilket innebär att han är en del av Sveriges Tomtegille.

Ringde från Västerås

De tre tomtarna har drygt 25 besök att hinna med på julafton, där Leif gör fyra stycken och sedan ett på juldagen.

De har varit fullbokade sedan tre veckor tillbaka - och fått förfrågningar om att komma och vara tomte hos familjer i Västerås, Linköping och Göteborg.

– Det har gått jättefort i år. Vi har fått 400–500 förfrågningar, så i år har det varit väldigt mycket.

Han och särbon Ing-Britt Larsson har de senaste åren pratat om att hänga upp tomtedräkten på hyllan, men när väl julen börjat närma sig har glädjen över att få vara tomte infunnit sig igen.

”Det är vårt julfirande”

– Jag fortsätter så länge hälsan tillåter att jag i alla fall kan göra någonting. Sen får någon annan ta över grötsleven och föra den vidare. Nissarna bor ju här i Bara också, så vi är några tomtar här.

Barnen har både gissat att Leif är över 700 år gammal och undrat hur han kan vara så ren, när skorstenarna är så skitiga. Just att få ta del av lyckan bland barnen är det som gjort att han kört vidare i alla år.

– Många frågar oss om vi inte vill fira jul själva, men det är det vi verkligen gör när vi åker ut till alla familjerna. Vi får den bästa biten av julfirandet med just julklappsutdelningen och hela den biten. Man får se hur glada och lyckliga barnen blir när tomten kommer. Det är vårt julfirande.

Följ ämnen i artikeln