Fortsatt osäkerhet kring svensk insats i Irak

Owe Nilsson/TT

Publicerad 2019-11-27

Moderaternas utrikespolitiske talesperson Hans Wallmark. Arkivbild.

Det är fortfarande oklart om riksdagen blir överens om att förlänga den svenska militära insatsen i Irak. Alla frågetecken kring den irakiske försvarsministern, som är svensk och utreds för brott, är ännu inte uträtade.

Moderaterna lyfter nu frågan om den svenska insatsen måste vara av militär natur.

Försvars- och utrikesutskotten höll ytterligare ett möte i frågan i dag. Försvarsdepartementets statssekreterare Jan-Olof Lindh var åter på plats för att informera utskotten.

Efter mötet kunde Moderaternas utrikespolitiske talesperson Hans Wallmark inte ge något tydligt besked om partiets inställning till att förlänga den svenska militära insatsen i Irak.

– Det är extremt rörligt, och rörigt är nog fullt lika adekvat. Att Sverige är en del i den internationella koalitionen mot Daesh (IS) är oerhört central och viktigt, och det finns det i grunden inget ifrågasättande av. Men däremot den irakiske försvarsministerns handel och vandel kastar ju en skugga över Sveriges relation till den irakiska regeringen. Och det är väl där någonstans vi måste hitta en lösning och en svensk hållning, säger Wallmark.

Politiskt bidrag

Han lyfter frågan om det svenska bidraget till den internationella koalitionen måste vara av militär natur.

– Vi är för koalitionen och arbetet i den, och sedan hur vårt bidrag ska se ut är det vi håller på att diskutera. Vi måste se om det finns andra sätt att bidra till den internationella koalitionen. Vi har utgått ifrån att det ska vara på militär grund, men det kan ju också vara på politisk grund, säger Wallmark.

Statssekreterare Jan-Olof Lindh informerade utskotten om att Sverige har varit i kontakt med koalitionen om den situation som uppstått med den irakiske försvarsministern.

Utreds för krigsbrott

– De (koalitionen) är tacksamma för att de har fått information. De har noterat att det pågår en diskussion här i Sverige, säger Lindh till TT.

Meningen är att betänkandet om förlängning av den svenska insatsen ska justeras på torsdag, men det är nu osäkert om så sker.

– Utgångspunkten är att vi ska bli överens, men då måste vi svara på en del frågor från olika partier, säger försvarsutskottets vice ordförande Niklas Karlsson (S) till TT.

Den irakiske försvarsministern Najah al-Shammari har visat sig vara svensk medborgare och utreds nu för misstänkt krigsbrott och bidragsbrott i Sverige.

Följ ämnen i artikeln