Rekordshopping väntas bland kinesiska singlar

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

I dag är det singeldagen i Kina.

Något som blivit ett av världens viktigaste shoppingevenemang och som årligen slår nytt rekord.

Under fredagen väntas kinesiska singlar spendera över 100 miljarder kronor på e-handel, vilket är mer än vad både Black Friday och Cyber Monday omsätter tillsammans.

Från början var singeldagen ett jippo startat av fyra ensamstående kinesiska studenter 1993, som svar på Alla hjärtans dag, och ett sätt för singlar att träffa varandra.

Valet av dag, den 11/11, motsvara en etta för varje grundare.

Kinesiska e-handelsblag var inte sena att haka på och några år senare instiftades dagen även på internet, bland annat på plattformen Alibaba Group som distribuerar nätbutiker.

Tanken var att singlar skulle unna sig något extra som en protest mot samhällets press på kravet att stadga sig.

Slår alla rekord

Därefter har dagen  bara slagit rekord år efter år och blivit den största enskilda e-handelsdagen i världen, mätt i försäljning enligt Forbes.

2015 var den totala dagsförsäljningen på Alibaba 14,3 miljarder dollar, cirka 129 miljarder kronor och ”Singles’ day” omsätter därmed mer än både amerikanska Black Friday och Cyber Monday gör tillsammans.

I fjol stod de båda dagarna för en försäljning på 10,4 respektive 3,1 miljarder dollar, vilket motsvarar cirka 122 miljarder kronor tillsammans.

Även i år väntas ”Singles’ day” slå alla tidigare rekord då summan beräknas landa på minst 15 miljarder dollar, cirka 135 miljarder kronor.

Skryter på sociala medier

De kinesiska singlarna handlar både mat, kläder, teknik och möbler på nätet och bland Kinas 1,3 miljarder invånare är det många i den växande medelklassen som i sociala medier vill visa upp sin livsstil, vilket har lett till att ”Singles’ day” blivit en kollektiv handelspsykos enligt Di.

– En stor del av Kinas medelklass är nyrika som inte hade någonting för några år sedan. Många börjar därför skylta med att de nu kan köpa en bil eller en designerväska. Det har blivit en statussymbol att bränna pengar, vilket får andra att ta efter, säger Patty Cao, analytiker på Aberdeen Asset Management, till Di.

Svårt att hitta en partner

Samtidigt har den tidigare ettbarnspolitiken gjort det svårt för framförsallt heterosexuella singelmän att hitta en partner.

Detta då restriktionerna ledde till selektiva aborter av flickebarn och att små flickor mördats, då många par föredrog söner.

– Vi pratar om mellan 20 och 30 miljoner unga män som inte kommer att kunna hitta någon fru, har professor Steve Tsang, vid universitetet i Nottingham, tidigare sagt till The Guardian.

Publicerad:

LÄS VIDARE