Så lyckas du med klätterrosorna

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

15 skönheter som lyser upp din trädgård

1 av 4 | Foto: Franziska Kröll är sveriges ledande rosexpert. Här guidar hon dig i klätterrosornas djungel.

Drömmer du om en rosendoftande trädgård som blommar för fullt hela sommaren?

Då ska du ta en närmare titt på de underbara klätterrosorna.

Sovrumsfönstret står på glänt på andra våningen, omgivet av en sky av doftande rosor som lyser vitgula i månskenet.

Det gamla syrenträdet blommar för andra gången i juli – nu helt täckt av röda rosor!

Ett ”vattenfall” av ljusrosa rosor vräker sig ner för den branta slänten.

Utopier? Nej, inte alls. Med klätterrosor är det mesta möjligt!

En av orsakerna till min fascination för rosor är just deras varierande växtsätt och användbarhet – från små minirosor som inte blir större än 20–30 cm till enorma klätterrosor som till exempel ramblern Rosa filipes ’Kiftsgate’. Det största exemplaret i England på Kiftsgate Court i Gloucestershire täcker en yta på som är 24 meter gånger 27 meter – och 15 meter hög! Fullt så våldsamt stora blir inte rosor här i Sverige men flera klätterrosor (så kallade ramblers) kan klättra upp till tio meter här hos oss.

Skuggtåliga och användbara

Klätterrosor använder sina taggar till att klättra med och har därmed en stor fördel genom att de aldrig förstör väggar, puts eller lyfter takpannor som till exempel murgrönor och blåregn gör. Många klätterrosor är också skuggtåliga (det vill säga tål halvskugga) eftersom de i naturen först står mörkt, gömda i annan växtlighet, innan de blir så stora att de kommer upp i sol­ljuset genom att klättra på om­givande träd och stora buskar.

Klätterrosor har väldigt många användningsområden – det första som du kanske kommer att tänka på är att sätta dem vid en vägg eller rosenbåge, men du kan också sätta dem vid staket, träd och buskar eller använda dem som marktäckare, vindskydd, insynsskydd … ja till och med som inbrottsskydd!

I Sydafrika är det vanligt att använda taggiga klätterrosor så. I Sverige kan du i de södra delarna använda ’Aksel Olsen’, som har ett så tätt växtsätt att inget som är större än en liten mus tar sig igenom. Dessutom skär de stora, ovanligt skarpa taggarna med lätthet igenom ett par jeans. Ett med andra ord både vackrare och säkrare alternativ än taggtråd!

Härlig djungelkänsla

Som allra mest imponerande är kanske klätterrosor annars som trädklättrare. Jag gillar verkligen den djungelkänsla som de ger. De kan ge helt nytt liv åt döda eller döende träd. Fruktträd som slutat ge frukt kan lysas upp av en magnifik blomning. Även friska träd kan användas som klätterställning eftersom rosor inte är aggressiva och tar död på den växtlighet den klättrar på.

Klätterrosor på staket är också en mycket lyckad kombination. Led grenarna horisontellt längs med staket och du skapar en ”rosenhäck” med mycket färre plantor än om du skulle sätta buskrosor. Dessutom får du mycket rikligare blomning på horisontella jämfört med vertikalt växande grenar. Bara fördelar, alltså.

Klätterrosor är trädgårdens ”allverktyg”. Har du ett fult eller slitet uthus – sätt en starkväxande rambler som ’Hybrida’ så blir du garanterat glad varje gång du ser det. Har du för mycket insyn på din uteplats, sätt upp en spaljé och plantera klätterrosor och du har skapat dig en egen liten romantisk hörna att kunna njuta i.

Har du en tråkig tujahäck – liva upp den med klätterrosor. Har du en lång tråkig infart – sätt en ”allé” av klätterrosor på pålar. Kort sagt, klätterrosor är ovärderliga som trädgårdsförskönare!

Gör så här med dina klätterrosor och rosor

?Alla väggar och plank ger viss regnskugga så här måste du vattna under tork­perioder (speciellt unga plantor). Bäst är att sätta plantan minst 50 cm från väggen/ planket och led den in.

Undvik om möjligt att plantera under takutsprång – rosen torkar och blir mycket mer sjukdomskänslig.

Nära huset är jorden ofta väldigt dålig – då måste du jordförbättra. Använd gärna färdig rosjord som håller högre kvalitet än vanlig planteringsjord.

Sätt alltid rosor på båda sidorna av rosenbågen – att bara sätta en ros och försöka leda den ner till andra sidan blir aldrig bra.

...men inte så här

Plantera inte för svagväxande rosor vid rosenbågen – de kommer aldrig att växa ihop och klä hela bågen (rosens höjd måste ju minst vara lika med bågens höjd + bredd).

Plantera inte för starkväxande ros vid rosenbågen eller obelisken – klätterrosor blir inte vackra när de beskärs för hårt. Många blommar dessutom inte då eftersom de sätter blommor på tvåårsveden.

Beskär inte de nya skotten som kommer underifrån – många tror att det är vildskott och att de måste avlägsnas. Jämför dem med klätterrosens blad och taggar, är de likadana så är de ovärderliga för att hålla din ros ung och rikblommande!

Använd inte för klena bågar, spaljéer, obelisker – tänk på att rosor blir tunga.

Kan du inte få tag i dina rosor på din lokala plantskola så köp dem via postorder istället. Kika in på www.cedergrens.com eller www.floralinnea.com.

Franziska Kröll

Publicerad:

LÄS VIDARE