I dag är det ett år sedan MH17-planet från Malaysian Air sköts ner över östra Ukraina.
Foto: AP/TT
I dag är det ett år sedan MH17-planet från Malaysian Air sköts ner över östra Ukraina.

Konspirationsteorierna om flight MH17

Av: Sara Kvarnström

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Tredje världskrig, hiv och illuminati.

Ingredienserna i teorierna kring Malaysian Airlines MH17 krasch i östra Ukraina för ett år sedan är många.

Orsaken till flygkraschen som tog 298 personers liv är fortfarande dold i mörker, men det har inte hindrat teorierna från att frodas. Förutom teser om att planet aldrig funnits eller aldrig har lyft är här några spektakulära förklaringar som diskuterats under året:

■ ■ Försök att döda Putin. En rysk nyhetsbyrå rapporterade att Rysslands president Vladimir Putin flugit ungefär samma rutt som det nedskjutna flight MH17 och att planen var liknande målade. Ukraina anklagades för att ha velat skjuta ner Putin men att de råkat ta fel flygplan. Det visade sig snart att de två flygrutterna skulle korsats först i Polen och att tiderna inte alls stämde.

■ ■ Starta ett tredje världskrig. Att någon av världens stormakter låg bakom dådet har varit en populär teori. Vare sig det skulle vara Israel, USA eller Ryssland handlar det i så fall om att få en bra anledning att starta ett tredje världskrig.

■ ■ Mörka uppkomst av hiv-virus. När det visade sig att ett 30-tal framstående hiv/aids-forskare på väg till en konferens dog i kraschen väcktes snart tankarna på att någon vill dölja uppkomsten av hiv-viruset.

■ ■ Orsakat av illuminati. Sifferkombinationer kring flight MH17 sägs ha en hemlig innebörd: MH17 var en Boeing 777, som ska ha gjort sin jungfruresa den 17/7 1997 och ha varit i trafik i 17 år skrev Dagens nyheter. Det tyder på att det beryktade sällskapet Illuminati är inblandat menar vissa. Syftet ska på något sätt vara skapa ett världsherravälde.

■ ■ MH17 är egentligen MH370. I mars samma år försvann ett annat av Malaysia Airlines plan, flight MH370. Planet hittades aldrig. Eftersom det var av samma modell som MH17 menade många att planet som hittades i Ukraina egentligen var det som försvann i mars. Anhängare till den här teorin menar att bilder visar att planet är nyare och har en annan uppsättning fönster än MH17, mer likt MH370 skrev BBC.

Fotnot: Det finns inga bevis för någon av teorierna ovan.

Publicerad: