Rysk man sökte jobb hos svenska försvaret – får 14 års fängelse

Publicerad 2015-09-21

En man som tidigare arbetat inom den ryska militära underrättelsetjänsten har dömts till 14 års fängelse efter att ha avslöjat statshemligheter för ett företag i Sverige, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Den ryska domstolen anser att Gennady Kravtsov gjorde skyldig till landsförräderi när han 2010 sökte jobb på en ”radioteknisk verksamhet inom det svenska försvaret”, skriver Omni.

Gennady Kravtsov jobbade som radioingenjör inom den ryska militära underrättelsetjänsten mellan 1990 och 2005. Under fem år efter att han slutat var Kravtsov förbjuden att söka vissa säkerhetsjobb, men 2010 skickade han en jobbansökan till ett svenskt företag som han hittat på nätet, rapporterar nyhetsbyrån AP. Jobbet ska ha varit en ”radioteknisk verksamhet inom det svenska försvaret”, skriver Omni och hänvisar till nyhetsbyrån AFP.

”Liknade Inkvisitionen”

Fyra år senare greps Gennady Kravtsov. Trots att det 2010 hade gått fem år sedan han slutade inom den ryska militära underrättelsetjänsten menar domstolen i Moskva att Kravtsov har gjort sig skyldig till landsförräderi genom att avslöja sin tidigare arbetsbeskrivning samt information om det ryska radioövervakningssystemet Tselina-2.

Kravtsov döms nu till 14 års fängelse.

Hans advokat Ivan Pavlov säger till AP att att domen inte kommer som någon överraskning och att den krönte ”en rättegång som liknade Inkvisitionen”. Pavlov uppger bland annat att inga av de personer som försvaret kallat som vittnen fick komma till tals bakom rättegångens stängda dörrar.

Inte använts på 15 år

Försvaret menar att informationen om det ryska radioövervakningssystemet inte borde vara hemligstämplad eftersom det uppfanns på 1970-talet och inte har använts sedan år 2000.

Advokat Ivan Pavlov säger att han kommer att överklaga fallet till Rysslands högsta domstol.

Förra året dömdes 15 personer i Ryssland för förräderi, nästan fyra gånger så många som året innan, skriver AP.