Ingen försäkring – anses väga för mycket

Av: Christina Smedbakken

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Sandra, 25, ansökte om en sjuk- och olycksfallsförsäkring hos Trygg-Hansa, men fick avslag. Anledningen? Hon anses väga för mycket.

– Det är fruktansvärt förnedrande. Det känns som mobbning, säger hon.

1 av 3 | Foto: Privat/Montage
Sandra fick avslag på sin försäkringsansökan – på grund av sin vikt

När Sandra, hennes sambo och deras barn kom hem från semestern i lördags låg ett kuvert i brevlådan. Brevet kom från försäkringsbolaget Trygg-Hansa, och var svar på Sandras ansökan om att teckna en sjuk- och olycksfallsförsäkring hos dem. Det var dock inte det svar hon hade förväntat sig.

– De skrev att jag inte får försäkringen på grund av att jag har för högt BMI-värde. Enligt dem ligger jag i en riskzon, säger Sandra.

Baseras på hälsodeklaration

Beslutet grundades på den skriftliga hälsodeklaration som Sandra skickat in till Trygg-Hansa i samband med sin ansökan. Bedömningen var att den vikt Sandra uppgett var för hög i förhållande till hennes längd.

– De har inte sett mig i verkligheten, de går bara på vikt och längd. Jag vet att jag är lite plufsig eftersom jag har precis fått barn, men jag är inte kraftig eller tjock. Då hade ju läkarna varit på mig för längesedan om det, säger hon.

Svaren på sambons och barnens ansökningar har ännu inte kommit. Familjen har dock redan bestämt sig för att byta bolag, även om resten av ansökningarna skulle bli beviljade.

”Du är för fet, du kan inte försäkra dig hos oss”

– Jag känner mig jättekränkt. Att jag inte ska få ha en försäkring på grund av min vikt, det får mig att känna mig mindre värd. Det känns som mobbning, och från ett bolag dessutom, säger Sandra.

Hon är mycket kritisk till Trygg-Hansas villkor och deras hantering av ärendet.

– Kommer det ett sådant här papper till fel människa kan det bli väldigt fel. Jag tycker synd om den som kanske redan mår dåligt över sin kropp. Tänk de som har dåligt självförtroende och får det här uppkört i fejset: du är för fet, du kan inte försäkra dig hos oss. Det är så kränkande, säger hon.

”Går man ner i vikt kan man ansöka på nytt”

Joseph Borenstein, presschef hos Trygg-Hansa, bekräftar att BMI (längd i förhållande till vikt) är något som avgör om man får teckna sjuk- och olycksfallsförsäkring hos dem. Det finns dock ingen undre BMI-gräns.

– Har man ett BMI på 37 eller högre kan vi inte erbjuda en sjuk-och olycksfallsförsäkring utan vi erbjuder då en ren olycksfallsförsäkring med medicinsk invaliditet, skriver han i ett mail till Aftonbladet.

Detta motiveras med att risken för högt blodtryck, diabetes och besvär med rygg och knän kan öka med högt BMI. Bedömningarna görs av Trygg-Hansas utredare utifrån riktlinjer som skrivits i samarbete med företagets rådgivande läkare.

– Går man ner i vikt kan man ansöka om sjuk- och olycksfallsförsäkring på nytt. Är man gravid eller nyligen fått barn bedömer vi utifrån den vikt man hade då man blev gravid, skriver Joseph Borenstein och fortsätter:

– Om man inte är nöjd med vårt beslut kan man be att få det omprövat hos oss och om man därefter inte är nöjd med beslutet kan man överklaga det till Försäkringsnämnden.

Publicerad: