Polisen varnar för vaccinbedrägerier: Finns ett informationsglapp

Publicerad 2020-12-09

I takt med att ett coronavaccin blir mindre avlägset ökar också riskerna för olika bedrägeriförsök.

Polisen varnar nu, och menar att man omgående måste börja med olika informationskampanjer till medborgarna.

– Troligtvis kommer man att utsättas för några bedrägeriförsök under den kommande tiden, säger Per Engström, nationell kommenderingschef på polisen.

Sverige kommer med största sannolikhet att kunna påbörja vaccinering mot covid-19 i början av nästa år.

Men samtidigt som de positiva beskeden kring de kommande vaccinen blir allt fler så höjs också ett varnande finger kring säkerheten för medborgarna.

– Redan nu finns det uppgifter om att det förekommer bedrägerier där människor försöker sälja olika vaccinförsäkringar eller erbjudanden om att gå före i kön. Det är fruktansvärt att det finns kriminella som utnyttjar människors oro i dessa tider, säger Sveriges vaccinkoordinator Richard Bergström.

Richard Bergström.

Går inte att handla på nätet

Vidare säger han att det kommande vaccinet enbart kommer distribueras av staten.

– Därför vill jag verkligen poängtera att det inte finns någon privat marknad för det här vaccinet, och som statsminister Stefan Löfven har varit tydlig med så kommer vaccinet att vara gratis för alla. Så om någon på nätet hävdar att du kan köpa coronavaccin så stämmer det inte utan det är med stor säkerhet en förfalskning.

På frågan om det finns någon risk att transporter av coronavaccinet kapas säger Richard Bergström:

– Vi har redan nu ganska många stöldbegärliga läkemedel i omlopp i samhället, exempelvis narkotikaklassade sådana. Jag tror därför att man har en ganska god beredskap. Däremot finns det en hög risk i resten av världen, utanför Europa, att det kan bli en svart marknad för coronavaccin. Det ser vi redan i Afrika där Världshälsoorganisationen uppskattar att 20–30 procent av läkemedlen är förfalskade eller av dålig kvalité.

– I Europa har varje läkemedel en QR-kod som man scannar för att se att produkten inte är förfalskad så där tror jag inte att detta kommer att vara något problem.

Covid-19-vaccin.

Finns ett informationsvakuum

Även Per Engström, nationell kommenderingschef inom polisen, varnar för att falsk information om vaccinet kommer att spridas framöver.

– Just nu finns det ett informationsglapp gällande hur de som inte tillhör riskgrupperna ska kontaktas inför den kommande vaccineringen. Det menar vi ger en möjlighet för personer med onda avsikter att ge sig in i detta informationsvakuum, och skicka ut mejl eller sms med uppmaning att klicka på en länk i tron om att man kan boka en vaccinationstid till påsk eller liknande, men som i stället riskerar att man id-kapas eller för över pengar.

Per Engström menar därför att det är bråda tider att nå ut med korrekt information till medborgarna.

– Vi försöker att arbeta så förebyggande vi bara kan och nå ut med information på olika sätt och på olika språk. Det viktigaste nu är att få ut budskapet att vaccinet är gratis, och att man därför inte ska betala något för att få det. Men dessa människor är väldigt uppfinningsrika och det finns många olika sätt som de använder sig av. I vissa fall bygger de upp hemsidor som väldigt mycket liknar originalen, och i andra fall skickar de ut mejl eller sms.

 Per Engström, nationell kommenderingschef vid polisen.

Polisen: ”Brådskande”

Per Engström säger att polisen varje vecka har möten med en rad olika myndigheter gällande informationssäkerheten.

– Som jag ser det så är det brådskande att vi omgående kommer igång med olika informationskampanjer. Ju längre tid det här vakuumet finns, desto fler bedrägliga initiativ kommer att komma. I nuläget känner jag inte till något bekräftat fall, men när sådant här sätter igång brukar det gå väldigt fort då det ofta sker i massutskick.

– Troligtvis kommer man att utsättas för några sådana här försök den kommande tiden, framförallt när regionerna kommer igång med en bredare vaccinering.

Risk för desinformation

I övrigt anser Per Engström att hotbilden mot själva vaccinet är relativt låg.

– Det handlar i så fall mer om desinformation. Att andra länder vill misskreditera Sverige och vår förmåga att utföra vaccinering. I övrigt tror jag inte att det finns så mycket fysiska hot. Sverige har redan stor kontroll och vana kring hur man transporterar olika läkemedel.

Så det är ingen risk för kapning av transporter?

– Nej, det tror jag inte. Eftersom det svenska vaccinet är gratis blir det ju en fråga om var man ska sälja det. Det blir ju i så fall utomlands där det kan komma att kosta.

PODD Rapport från vaccinstarten i Storbritannien

Aftonbladet Daily, med vår reporter Petter Larsson på plats i London.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen