Sverige

Ryska gråvädret rör på sig – här blir det solchans

Av: 

Anna Sjögren

NYHETER

Det finns ett ljus i decembermörkret. Närmare bestämt lite solljus.

Den ryska inversionen som lagt Sverige i ett grått evighetsmörker de senaste veckorna har börjat röra på sig.

Framåt nästa helg kan den som befinner sig i rätt del av landet få återse solen.

Vädret har verkligen inte gjort årets mörkaste tid enklare. De senaste veckorna har bjudit på extremt få soltimmar och vissa städer, som Stockholm, Karlstad och Norrköping, har haft noll soltimmar hittills i december.

Boven i dramat är väderfenomenet inversion som bildats av ett högtryck från Ryssland. Luften som vanligtvis är rätt högt upp i atmosfären sjunker ner mot marken och lägger sig som ett lock över den marknära luften och håller kvar fukt, dis och moln.

Solchans nästa helg

Men nu kommer rapporter från Ryssland om att högtrycket är på väg bort. Det bekräftas av Mikael Sjöstrand, meteorolog på vädertjänsten Klart.se.

– Ja, det är precis som de säger. Högtrycket över Ryssland har legat stabilt på samma ställe under en lång tid, men det börjar röra på sig lite på tisdag, onsdag, säger han.

Vissa städer, som Stockholm, Karlstad och Norrköping, har haft noll soltimmar hittills i december.

Men även om det lättar över Ryssland så kommer det troligtvis fortsatt att vara mycket moln över Sverige större delar av nästa vecka, enligt Sjöstrand. Men framåt nästa helg kan solen titta fram över delar av landet.

– Då kommer det mer västliga vindar och det ger större chanser till solglimtar, säger Mikael Sjöstrand.

Någon snö finns inte i sikte den närmsta veckan, enligt prognosen. Åtminstone inte i de södra delarna av landet.

Moln och regn i prognosen

Störst chans att återigen få se solen är det för boende i södra och mellersta Norrland och för boende längs västkusten från Bohuslän ner mot Skåne.

– Längs västkusten ser det ut som att det kan bli någon dag med lite mindre moln. Men det här ligger långt fram i tiden så vi får vänta och se, säger Mikael Sjöstrand.

Men över Stockholm och hela östra Svealand ser solen ut att fortsatt lysa med sin frånvaro hela nästa vecka. Där är prognosen grått, grått och grått. Och regn.

– Stockholmare får nog stå ut med det här vädret hela nästa vecka. Vi får se om det kan ändras men det är mer troligt att det blir mer moln och mer regn, säger Mikael Sjöstrand.

Ljusare efter jul

Någon snö som kan bidra med ljus och julstämning finns inte i sikte den närmsta veckan, enligt prognosen. Åtminstone inte i de södra delarna av landet.

– Det är fortsatt relativt milda temperaturer för årstiden. I söder blir det uppemot fem till tio grader och det blir plusgrader i vissa delar av Norrland. Men efter nästa helg ser det ut att blir lite ljusare och lite kallare, säger Mikael Sjöstrand.

ANNONS EXTERN LÄNK

Just nu upp till 50 % på utvalda glas hos Cervera – handla här

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Förklaringen bakom nattsvarta månaden – ryskt väderfenomen

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverige

Klart.se

Ryssland

Stockholm

Västkusten