Jörgen Fogelklou

Så ska SD utreda Fogelklou – klar till hösten: ”Ett unikt fall”

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

Sverigedemokraternas Fogelklou-utredning kommer sannolikt inte bli färdig förrän efter sommaren.

Fallet beskrivs som unikt eftersom SD-toppen förnekar alla kopplingar till hatkontot ”afghan”.

– Det är ett annorlunda fall, säger riksdagsledamoten Martin Kinnunen.

Sverigedemokraterna meddelade i förra veckan att partiet ska utreda Jörgen Fogelklous påstådda koppling till hatkontot ”afghan” på Flashback. Detta efter att Aftonbladet avslöjat nya omständigheter i fallet.

– Partiet ser mycket allvarligt på inläggen som skrivits under pseudonym. Efter att ha tagit del av ytterligare information samt inspel från olika säkerhetsexperter i Aftonbladets granskning, kommer partiets medlemsutskott att utreda ärendet vidare, sa pressekreterare Christian Krappedal.

Ett annorlunda fall

Utredningen sköts av SD:s medlemsutskott. Utskottet tar in underlag och låter personen i fråga yttra sig. Riksdagsledamoten Martin Kinnunen sitter i medlemsutskottet och beskriver ärendet som unikt.

– Det här handlar om en person som förnekar att de här sakerna är skrivna av honom. Det är ovanligt. I princip alla som jag känner till som har blivit utpekade har erkänt på något sätt. Då blir det en normal process, man tittar på vad som sagts och förklaringarna på det.

Riksdagsledmoten Martin Kinnunen.

Foto: Per-Olof Sännås / AFTONBLADET / 7240

Innebär det svårigheter för utredningen?

– Det vet jag inte. Men det går att konstatera att det är ett annorlunda fall. 

När utredningen är färdig är det SD:s partistyrelse som fattar beslut. Ärendet kan läggas ner, Fogelklou kan varnas eller uteslutas. Partistyrelsen sammanträder sex gånger om året och eftersom utredningen inte påbörjats väntas inget besked om Fogelklou förrän efter sommaren.

Nya uppgifter fick SD att agera

Aftonbladet har i flera artiklar skrivit om Jörgen Fogelklous påstådda kopplingar till kontot ”afghan”, som mellan 2010 och 2011 skrev grova rasistiska och antisemitiska inlägg på Flashback.

  • I granskningen har det framkommit att SD aldrig utrett fallet - detta trots tidigare kända likheter i uttryck och ordval mellan ”afghan” och Fogelklou.
  • Säkerhetsexperter som Aftonbladet kontaktat drar slutsatsen att Fogelklou sannolikt har författat inläggen.
  • Två tidigare SD-politiker har trätt fram och berättat att Fogelklou erkänt för dem att han ligger bakom kontot. En av politikerna är det tidigare kommunalrådet i Göteborg Lars Hansson.
  • Aftonbladet avslöjade i förra veckan att någon kallat sig ”afghan” på en spelsajt – kontot registrerades med Jörgen Fogelklous mejladress, samma som ”afghan”-kontot på Flashback registrerades med.

De nya uppgifterna fick SD att inleda en utredning.

– Utfallet av denna utredning blir sedan en sak för partistyrelsen att ta ställning till. När det är gjort kommer vi ha möjlighet att återkomma till frågan, sa pressekreterare Christian Krappedal i en kommentar i förra veckan.

Jörgen Fogelklou, kommunalråd i Göteborg, utreds internt av SD.

Foto: TT

PODD Så påverkas SD av fallet Fogelklou

Aftonbladet Daily med Olof Svensson, reporter på Aftonbladet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

SD-toppens koppling till rasistkontot utreddes aldrig av partiet

ÄMNEN I ARTIKELN

Jörgen Fogelklou

Martin Kinnunen

Sverigedemokraterna