10 tecken på att katten gillar dig

Publicerad 2020-10-11

Arkivbild.

1. Spinnande. Klassiskt beteende som innebär att katten känner sig avspänd och nöjd. Om den gör detta när den sitter i ditt knä är det ett gott tecken på att er relation är bra. Men det kan också vara en försvarsmekanism i en stressande situation för att lindra smärta och oro. Så om katten spinner under veterinärbesöket innebär det inte att den njuter av undersökningen!

2. Jamningar. En pratig katt är lycklig katt. Ett glatt tillrop är ofta första tecknet på att din katt vill ha din uppmärksamhet, exempelvis när du kommer hem efter jobbet. Kan åtföljas av fler åtgärder, som nafsningar och kindstrykningar, om du inte genast ger tillräckligt av din tid och kärlek.

Arkivbild.

3. Mjölktramp. Ett beteende som kattungar visar när de diar. Även vuxna katter kan börja trampa och kloa när de trivs och mår bra.

4. Visar magen. Kanske den högsta ömhetsbetygelsen som innebär att katten känner fullständig tillit till dig som matte eller husse. Var dock försiktig med att sticka ner handen och klappa de mjuka håren på buken – att se är en sak, att röra en annan. Det är lätt hänt att fällan slår igen!

Veterinär Anya Thörnqvist.

5. Nafsningar. Om inte jamningar och kindstrykningar räcker till, kan det bli aktuellt med nafsningar för att få lite uppmärksamhet. ”Det är som när barnen drar oss i benen”, säger Anya Thörnqvist.

6. Kärleksblinkningar. Kattens motsvarighet till slängkyss eller leende. Visar att katten är vänligt inställd och vill har en stark relation till dig.

7. Nospuffar och kindstrykningar. Att katten trycker pannan mot dig är en ömhetsbetygelse. Det betyder också att den ser dig som ”sin” matte eller husse, då det samtidigt är en doftmarkering.

8. Rak svans med tippen i en böj. Kattens största prydnad berättar mycket om vad den tycker om dig och livet i stort. En rak, upprätt svanshållning med en liten böj tyder på ett glatt lynne och en vänlig inställning. En piskande, ryckande svans eller svanstipp betyder däremot jakt och lek – så håll i sladdar och tår!

Huskatt.

9. Dreglande. Förekommer ofta i samband med puffande och strykande med kinderna. Även om det inte är så trevligt, så är det kärlek.

10. Lindar svansen runt dina ben. Ett sätt att tala om för dig att du är en schysst person – ”hej kompis!”. Kan inträffa både när katten vill ha närhet, men också när den är sugen på käk och hoppas att du ska tillfredsställa behovet.

Hur vet du att din katt älskar dig?

Denna chatt är stängd.

  • Sara Milstead
    11 okt 2020

    Tack för alla härliga kattinlägg i den här chatten! Nu stänger vi för i kväll och fokuserar på politik i stället. Ha det fint, alla! Hälsningar Sara

  • 11 okt 2020
    Peter
  • 11 okt 2020
    MrCat
  • 11 okt 2020
    Å
  • 11 okt 2020

    Tyke visar sin tillit.

    Dick

Följ ämnen i artikeln