Uppsalabor om skärpta råden: ”Känns som i mars”

Uppdaterad 2020-10-21 | Publicerad 2020-10-20

UPPSALA. Undvik butiker, kollektivtrafik och att umgås med folk du inte bor med.

I går blev Uppsala först ut i Sverige med lokala restriktioner.

– Det påverkar hela vardagen, säger gymnasieeleven Jonas Bergens, 18.

Det är en dum och oroande utveckling, konstaterade smittskyddsläkaren Johan Nöjd på dagens pressträff.

För tre veckor sedan vårdades fyra personer för covid-19 i Uppsala. Nu är det 33, varav 8 på intensivvårdsavdelning.

”Utmanande för de ensamma”

Uppsala är först ut i Sverige med lokala restriktioner, som gäller i två veckor från och med nu.

Bland annat ska Uppsalaborna undvika fysisk kontakt med alla personer som man inte bor med.

– Det innebär ju en skärpning. Nu säger vi inte bara att man ska undvika fester utan vi säger faktiskt att man ska undvika att umgås med personer som man inte bor tillsammans med, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

På Uppsalas gator var det ganska glest när beskedet kom – vilket mycket väl kan bero på det ruskiga vädret snarare än de nyss komna skärpta råden från Folkhälsomyndigheten.

– För mig personligen tror jag att det kommer gå bra eftersom jag bor med min familj. För de som bor ensamma tror jag det kan vara utmanande. Det sociala är viktigt, säger psykologstudenten Sara, 23.

Sara, 23, tror att hon kommer klara sig bra eftersom hon bor med sin familj.

Ska undvika kollektivtrafik

Uppsalaborna ska även undvika kollektivtrafiken. Redan före beskedet hade gymnasieeleven Jonas Bergens ändrat sina vanor för att undvika att hamna i trängsel.

– Jag bor en bit från skolan så det är svårt att cykla. Men jag har kunnat ta en buss som det är mindre folk på, som inte går genom stan utan tar en liten omväg. Så jag får ju se hur det blir när det blir kallare, om fler tar den kanske jag får hitta en annan lösning, säger Jonas Bergens, 18.

Jonas Bergens tycker det är oroväckande att smittotalen ökar.

Efter att kurvan i Sverige planat ut i somras känns det nu som att smittspridningen påminner allt mer om coronapandemins inledning, säger gymnasieeleven.

– Nu blir det väl lite mer som när det tog fart på allvar i mars, med distansundervisning. Så man får tänka om igen, och tänka tillbaka på hur det var när det var som värst, säger Jonas Bergens.

Nya lokala råd i Uppsala.

Anders Tegnell: Ingen ”lockdown”

Brittiska The Telegraph har under veckan uppmärksammat utvecklingen i Uppsala och skrivit att Sverige inför ”lokala lockdowns” som en ny strategi.

Men statsepidemiolog Anders Tegnell håller inte med om att detta är fråga om en lockdown.

– Nej men det är inte en lockdown, för en lockdown implicerar att du stänger ner hela samhället. Det gör vi inte här. Vi fokuserar på riskområden, och de riskområden som har kommit fram i Uppsala är de kända, i stor utsträckning, säger Anders Tegnell.

Per, 77: ”Kan inte klaga”

77-årige Uppsalabon Per Löfqvist saknar att sjunga körsång. I övrigt är det mesta sig ganska likt för Per och hans fru.

– Vi bor i en våning, det är bara hon och jag, och vi har inte gjort några förändringar där. Och så går jag ut och går, träffar folk som jag känner, som jag tjingar på och med ordentligt avstånd kanske vi växlar några ord, säger Per Löfqvist, och fortsätter:

– Kören saknar jag kolossalt. Och teatern går det inga föreställningar på. Så det påverkar mig, men jag är naturligtvis inte dummare än att jag förstår varför det är på det här sättet. Så därför kan jag inte riktigt klaga, säger Per Löfqvist.

PODD Professorn: Därför är corona-dödstalen lägre nu

Aftonbladet Daily med Jonas F Ludvigsson professor vid Karolinska Institutet och barnläkare på universitetssjukhuset i Örebro.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen