Amorellas rutt granskas av finska haverikommisionen

Publicerad 2020-09-21

M/S Amorella står strandad i den åländska skärgården efter att medvetet ha kört på grund.

Nu hoppas finska haverikommissionen att svarta lådan ska svara på hur skeppets skrov slets upp.

– Vi kommer att titta på exakt hur fartyget seglade före olyckan, säger Veli-Pekka Nurmi.

Över ett dygn efter att Viking Line-färjan M/S Amorella gick på grund står den fortfarande strandad i Ålands skärgård. Nu väntar den på att bogseras till reparationsvarv i Åbo.

Vad som orsakade grundstötningen ska nu utredas. Dykare har hittat flera hål i skrovet.

– Den tog in vatten efter grundstötningen och styrde sedan medvetet mot land. Det var väldigt klokt eftersom det är jätteviktigt att stabilisera ett fartyg som tar in vatten. Det är väldigt allvarligt att ha flera hål i fartyget, säger Veli Pekka Nurmi, på finska haverikommissionen som utreder händelsen.

Likadan olycka 2013

2013 råkade samma fartyg ut för en grundstötning – på samma plats.

– Då drabbades det av strömavbrott och gick inte att styra. Det är något annat den här gången och nu ska vi utreda det genom att inhämta information genom förhör, samt titta på de tekniska delarna. Körfarlederna är mycket smala och det är mycket farligt att tappa kurs, säger han.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska fartygets autopilot ha uppdaterats vid olyckan.

– Vi kommer absolut att titta på hur autopiloten har använts. Men jag kan inte kommentera om det var så eller inte. Vi kommer att titta hur fartyget seglade exakt före olyckan och det är en väldigt viktig del i utredningen.

Fartyget har även kört på en isboj på olycksplatsen.

– Men det kan inte vara orsaken till grundstötningen, säger han.

Risk för permitteringar

Ombord på fartyget fanns 207 passagerare och 74 besättningsmedlemmar. Stor del av personalen och samtliga passagerare evakuerades från fartyget med hjälp av andra fartyg.

– Vi samlade alla i en lokal på fastlandet och har därefter sett till att transporterat alla vidare. Det har efter omständigheterna gått bra och vi är glada att detta aldrig innebar någon större fara, trots alla har indivuella upplevelser när något sådant här inträffar, säger Eleonora Hansi, informationsdirektör på Viking Line.

Hur påverkas personalen vars arbetsplats nu står still?

– Jag vet inte. Vi har redan omfattande permitteringar på grund av pandemin. Det kan tyvärr bli tal om nya permitteringar nu, men det är inget som vi tagit beslut om, säger hon.

Följ ämnen i artikeln