Svensk drogdödlighet högst i Europa

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Medicinen Naloxon tar bort ruset av heroin inom några minuter och kan rädda livet på den som tagit en överdos. Arkivbild.
Foto: Ola Torkelsson/TT
Medicinen Naloxon tar bort ruset av heroin inom några minuter och kan rädda livet på den som tagit en överdos. Arkivbild.

NYHETER

Sverige toppar listan över narkotikadödlighet i Europa, visar en rapport från EU:s narkotikabyrå (EMCDDA).

Rapporten visar att Sverige under 2018, det senaste året som undersökts, hade 81 narkotikarelaterade dödsfall per miljoner invånare. Det är nästan fyra gånger fler än genomsnittet för EU-länderna.

– Främst är det så klart bland missbrukare. De som dör i narkotika är de som använder narkotika, där ser vi ingen drastisk ökning, säger Mimmi Eriksson Tinghög, utredare på Folkhälsomyndigheten.

EMCDDA poängterar i rapporten att det är vanskligt att jämföra olika länders resultat, dels på grund av olika undersökningsmetoder men också på grund av potentiella mörkertal i flera länder.

– Sverige är väldigt bra på den här typen av statistik. Jag skulle inte säga att det är den största orsaken till att vi hamnar högst upp, men det är definitivt en stark bidragande orsak. I andra länder vet vi att det inte är samma typ av rapportering, säger Eriksson Tinghög.

Skottland är dock den region i undersökningen som sticker ut mest. 295 dödsfall/miljoner invånare rapporterades där under 2018. För Storbritannien som land skrivs antalet dödsfall per miljoner invånare till betydligt färre – 76 för år 2017.

Dödsfall orsakade av opioider, såsom heroin, dominerar tydligt i rapporten från EMCDDA. 2018 dog 98 svenskar på grund av heroin. Enligt rapporten minskade dock de drogrelaterade dödsfallen i Sverige mellan 2017 och 2018.

– Om vi ser på Sverige de senaste fem åren har vi sett en ökning, men de senaste två åren går det neråt, säger Eriksson Tinghög.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN