Sjuksköterskan om trängseln under Black Friday: Sorgligt

Uppdaterad 2020-11-28 | Publicerad 2020-11-27

Trots att sjukhus är i stabsläge och att smittan ökar för var dag som går stoppade det inte fyndsugna shoppingkunder under Black Friday.

Sjuksköterskan Charlotte möttes av en sorglig syn när hon gick förbi gallerian i Nordstan.

– Jag tänkte bara, hjälp!

I dag är det Black Friday vilket är startskottet på den mest intensiva handelsperioden i Sverige. Trots coronapandemin och stränga råd från Folkhälsomyndigheten och regeringen gav sig många ut och shoppade.

När sjuksköterskan Charlotte gick förbi shoppinggallerian Nordstan i Göteborg fick hon en chock.

På Nordstan i Göteborg trängdes folk.

– Det var jämntjockt av folk överallt, det var så mycket människor och det fanns inte en chans att de skulle kunna hålla lämpligt corona-avstånd, säger hon.

Trots att många butiker hade kösystem resulterade det i att folk trängdes i resten av gallerian, berättar Charlotte.

– Hjälp, tänkte jag. Det var väldigt sorgligt att se att det var så mycket folk. Det var inte direkt 70 plussare som var ute och handlade utan mest unga människor.

Hon säger att hon innerligt hoppas att inte dessa unga människor nu går hem och träffar sina mor- och farföräldrar.

Efter trängseln på Nordstan i Göteborg varnar sjuksköterskan Charlotte att vårdpersonalen inte räcker till.

”Sorgligt att se”

– Det är en väldigt hög risk att smittas i den miljön. Det är sorgligt att utsätta sig, både för att bli smittad och att sprida smitta.

Charlotte som arbetar som sjuksköterska både på vanlig vårdcentral och med coronasmittade säger att sjukvården just nu är enormt pressad.

– Vi räcker inte till, vi hinner inte med. Vi har inte ens resurser att ta hand om de vi har i dag. De som var i gallerian kan bli våra patienter allihop eller deras släkt och vänner.

Samtidigt tycker hon att både Folkhälsomyndigheten och Stefan Löfven har varnat tillräckligt och att det måste vara upp till var och en.

– Jag förstår att man lockas av att göra fynd. Men vi som medborgare har ett eget ansvar. Jag tycker inte att Black Friday var särskilt lämpligt att ha i år. Om folk beter sig så här kommer vi att få leva med viruset ett bra tag till.

På Nordstan i Göteborg trängdes folk under fredagen.

Jackpott på 12 miljoner – ta rygg på expertens system
här