Efter 16 000 avvisade vid gränsen – nu lättar inresereglerna

Publicerad 2021-03-31

Inresekontroll vid betalstationen på Lernacken vid Öresundsbrons fäste på den svenska sidan om Öresund. Arkivbild från 23 december.

Nu får alla danskar återigen åka över sundet, så länge de kan uppvisa ett negativt covid-test.

Under inreseförbudet har 16 000 inresor nekats. För polisen fortsätter dock arbetet vid gränsen, där 1 000 pass bemannas per vecka.

– Det är ett omfattande arbete som är bitvis hårt, eftersom väderförhållandena är som de är på Lernacken, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson region Syd.

Från och med vid midnatt, natten mot onsdag, har inreseförbud för danskar, norrmän och britter till Sverige slopats. Nu gäller det att uppvisa ett max 48 timmar gammalt negativt covid-test. För arbetspendlare gäller undantag, för dem räcker det med ett max 7 dagar gammalt negativt covidtest.

– Innan inatt så gällde väldigt många undantag för inreseförbudet, och det var väldigt komplicerat. Nu är det lite släppt på det från i natt, och nu gäller negativt covidtest utifrån Folkhälsomyndighetens riktlinjer, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson vid polisregion Syd till Aftonbladet.

Inreseförbudet för danskar infördes före jul efter larm om risk för ökad trängsel och smittspridning. Sedan det tillfälliga inreseförbudet från Danmark infördes före jul har gränspolisen i Syd nekat omkring 16 000 inresor, uppger Ewa-Gun Westford. Sydsvenskan rapporterar att majoriteten av de nekade inresorna i Syd är just resor som nekats på grund av det tillfälliga inreseförbudet från Danmark.

Covidtest och karantän

Tidigare har regeringen släppt på inresförbudet för bland annat danska barn med vårdnadshavare i Sverige. Nu släpper man ytterligare på inreseförbudet och låter alla danskar komma in, så länge de kan visa att de inte är smittade.

Dock betonar Region Skåne att det fortsatt gäller för samtliga som reser in i landet att undvika nära kontakter i sju dagar, vilket de kallar karantän. Dessutom ska man testa sig vid ankomst samt på femte dagen efter ankomst. Detta gäller både utländska och svenska medborgare, födda 2014 eller tidigare.

För gränspolisen i Syd blir det nu något färre regler och undantag att hålla koll på, men bemanningen vid gränsen kommer att vara i princip densamma.

– Vi kommer fortsätta bemanna gränsövergångarna med över 1 000 pass i veckan, det är bara det att reglerna har förändrats, säger Ewa-Gun Westford.

Gränspolisen fick bland annat regional och nationell förstärkning när inreseförbudet infördes.

Ewa-Gun Westford, presstalesperson vid polisregion Syd. Arkivbild.

Enligt Sydsvenskan har man nu dock släppt på den nationella förstärkningen.

Sedan inreseförbudet infördes den 22 december har man nekat ungefär 16 000 inresor, berättar Ewa-Gun Westford.

– Innan inreseförbudet avvisade vi omkring 80 per vecka i region Syd, nu har det ökat tiofalt så länge inreseförbudet varit i kraft, och det blir ju en arbetsbörda.

– Det är ett omfattande arbete som är bitvis hårt, eftersom väderförhållandena är som de är på Lernacken, och bitvis köbildning. Det är en stor utmaning för gränspolisen men det är ju ett uppdrag vi har.

Hur de nya reglerna kommer att påverka är för tidigt att säga eftersom det trädde i kraft vid midnatt, men när Aftonbladet pratar med Ewa-Gun Westford på onsdagsförmiddagen har ingen inresa nekats hittills.