Vaccinerade smittas av delta i Israel

Publicerad 2021-07-06

Deltavarianten sprids i Israel, trots att över hälften av befolkningen är fullvaccinerade.

Israels hälsomyndighet konstaterar att Pfizers vaccin inte förhindrar att deltavarianten sprids i landet.

Enligt en ny rapport har vaccinet 64 procents chans att förhindra infektion hos vaccinerade.

Följ ämnen
Israel

Israel har kommit långt med sin vaccinering. Fler än fem miljoner av landets nio miljoner invånare är fullvaccinerade, de allra flesta med Pfizer-Biontechs vaccin.

Men det förhindrar inte att smittspridningen tagit fart igen, konstaterar landets hälsomyndighet. Enligt en ny israelisk studie är Pfizers vaccin mindre effektivt mot deltavarianten, rapporterar bland andra Financial Times och Haaretz.

Vaccinets effektivitet har sjunkit till 64 procent när det gäller att förhindra nya infektioner hos fullvaccinerade uppgav den israeliska hälsomyndigheten på måndagen. Effekten mot tidigare varianter har uppskattats till 94 procent.

Covidtester i Binyamina i Israel.

Studien är baserad på preliminär statistik gällande vaccinets effektivitet, som kontinuerligt samlas in av landets hälsomyndigheter.

– Delta är mycket mer smittsam, men verkar inte leda till så mycket allvarlig sjukdom och död, särskilt inte nu när vi har vaccinet, säger professor Nadav Davidovitch, som sitter i den israeliska regeringens expertrådgivande kommitté för covid-19, rapporterar FT.

Antalet fall har ökat sedan Israel lyfte på alla kvarvarande restriktioner 1 juni. Det är delta som dominerar: varianten ligger bakom 90 procent av alla nya covidfall i Israel de senaste två veckorna, enligt landets hälsomyndighet. De två föregående veckorna låg deltavarianten bakom 60 procent av nya fall i landet.

På söndagen registrerades 334 nya fall i Israel. Många av de smittade är unga. Sist landet rapporterade över 300 smittade på ett dygn var i början av februari.

På måndagen hade landet nära 2 600 aktiva fall, mer än dubbelt så många som föregående vecka. Hälsomyndigheten uppger dock att endast 35 anses vara allvarligt sjuka.

Man med munskydd i Tel Aviv i Israel.

Funkar bra mot allvarlig sjukdom

Det finns dock en ljusglimt: studien indikerar att Pfizers vaccin är 93 procent effektivt mot allvarlig sjukdom och sjukhusvistelser.

Myndigheten ville inte säga någonting angående en eventuell tredje vaccindos. Däremot uppmanade de alla, inklusive fullvaccinerade, som varit i kontakt med en smittad person att testa sig för viruset.

Statistiken presenterades i söndags av hälsomyndighetens epidemiologer. Samtidigt har experter uttryckt vissa tvivel gällande analysen av smittspridningen i landet de senaste veckorna. Vissa av hälsomyndighetens epidemiologer har också ifrågasatt analysen, skriver Haaretz.

Brittiska hälsomyndigheter har tidigare rapporterat att Pfizers vaccin är mindre effektivt mot deltavarianten, om än i mindre utsträckning, skriver FT.

Englands myndighet för folkhälsa uppgav i maj att vaccinet är 88 procent effektivt mot symptomatiska infektioner av deltavarianten, och 93 procent effektivt mot alfavarianten som först upptäcktes i Kent. Enligt samma studie skyddar Astra Zenecas vaccin, som använts i stor utsträckning i Storbritannien, ännu sämre mot deltavarianten med en effektivitet på 66 procent.

Överlevare från Förintelsen med munskydd i Israel.

PODD Restriktionerna lättar – Nivette Dawod reder ut

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen