Bekräftat: Totalstopp i Danmark för Astras vaccin

Uppdaterad 2021-04-15 | Publicerad 2021-04-14

Sundhedsstyrelsen och Läkemedelsverket i Danmark bekräftar under en presskonferens att all användning av Astra Zenecas coronavaccin stoppas.

– Det är vårt beslut att att vi fortsätter utan att använda Astra Zeneca-vaccinet. Vi reagerade på en säkerhetsrisk som vi inte sett tidigare, säger Søren Brostrøm, direktör på danska Sundhedsstyrelsen.

Vaccinationerna med Astra Zenecas vaccin, Vaxzevria, stoppades i Danmark för fem veckor sedan efter larmet om de mycket sällsynta biverkningarna, en koagulationsrubbning i form av blodproppar i kombination med låga nivåer av blodplättar.

Nu bekräftar danska Sundhedsstyrelsen och danska Läkemedelsverket att Danmark helt slutar att använda Astra Zenecas covidvaccin.

Tanja Erichsen, enhetschef på Sundhedsstyrelsen gick under presskonferensen igenom europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s slutsatser kring Astras vaccin.

– Det är styrkt att nyttan överväger riskerna med vaccinet. Många undrade hur detta hänger samman med att vi i Danmark inte fortsätter med vaccinet. Men EMA understryker också att att det är upp till varje land att göra en utvärdering om användandet av vaccin.

”Alla vaccin har biverkningar”

I ett pressmeddelande från Sundhedsstyrelsen så uppger man att dansk-norska studier har visat att det finns ett överskott av biverkningar efter vaccination med Astra Zeneca-vaccinet.

Under pressträffen så understryker Søren Brostrøm dock att stoppet inte innebär att man förkastar vaccinet.

– Alla vaccin har biverkningar, säger han.

Danmark har förbeställt totalt 2,4 miljoner vaccindoser från Astra Zeneca. De 149 000 personerna som redan fått en första dos vaccin kommer att få en andra dos av ett annat vaccin vid ett senare tillfälle, enligt ett pressmeddelande från Sundhedsstyrelsen.

Svenska experten: ”Inte konstigt”

Matti Sällberg, professor vid institutionen för laboratoriemedicin vid Karolinska institutet, är inte förvånad över Danmarks beslut.

– Olika länder kommer att göra olika bedömningar beroende på smittoläget, hur långt man har vaccinerat och vilka grupper man har vaccinerat. Har man redan vaccinerat en stor del av de äldre, samtidigt som man har god tillgång på andra vaccin och en låg smittspridning så är det inte konstigt, säger Sällberg.

Finns det inte en risk att vaccinationen saktas ned för mycket om fler väljer att stoppa olika vaccin?

– Självklart riskerar det att det kan gå långsammare. Men det beror också på hur de andra aktörerna kan leverera. EU har köpt väldigt mycket mer vaccin än man behöver och den strategin hart varit väldigt lyckosam. Så är det nog inget stort problem. 

Hur tror du att Sverige kommer att göra?

– Jag har ingen aning, det är upp till Folkhälsomyndigheten och Läkemedelsverket som har datan att avgöra.

 

Astra Zenecas vaccin mot covid-19.