Ökad licensjakt på björn i flera län

TT

Publicerad 2021-06-28

Fler björnar lever farligt under höstens licensjakt. Arkivbild.

Fler björnar lever farligt när höstens licensjakt drar i gång i höst, sedan länsstyrelser ökat antalet djur som får skjutas i år.

200 björnar får skjutas inom åtta olika jaktområden under årets licensjakt i Jämtland, har länsstyrelsen beslutat. Det är en ökning med 100 björnar jämfört med i fjol, samtidigt som fyra jaktområden nu delats in i åtta.

En inventering visar på en kraftigt ökande björnstam, med 1 044 individer i höstas. Målet är att minska stammen till 650.

”Vi bedömer att det kraftigt ökade uttaget är nödvändigt för att dels uppnå syftet med licensjakten, dels för att minska björnstammen till förvaltningsmålet inom en femårsperiod”, säger Emma Andersson, vilthandläggare, på länsstyrelsens webbplats.

Jakten riktas till de områden i Jämtland där skadebilden för rennäringen är tydlig, enligt länsstyrelsen.

Rekord i Västerbotten

Även i Västerbottens län får avsevärt fler björnar skjutas i år – 85 björnar, till skillnad från 25 i fjol. Tilldelningen är rekordstor, konstaterar länsstyrelsen. Målet är att få ner stammen till 350 björnar, av hänsyn till människors oro och de skador som björnar förorsakar inom rennäringen.

Västernorrland tillåter 75 björnar att skjutas i år, nästan en fördubbling mot fjolårets licensjakt.

Kräver fördubbling

I Norrbotten har ännu inget beslut om årets licensjakt fattats. Men Jägareförbundet har krävt att dubbelt så många björnar ska få skjutas i år, och anser att skyddsjakten missbrukas, rapporterar Jaktjournalen. I fjol sköts 20 björnar under licensjakten i länet, medan 60 dödades under skyddsjakt som enbart ska användas i nödfall.

Licensjakten på björn startar den 21 augusti och får pågå som längst till den 15 oktober, med undantag för vissa områden i Norrbotten.

Björnen är fridlyst och får endast jagas under strikt kontrollerade former. Den senaste beräkningen av populationen, från 2017, visade på ungefär 2 900 björnar i landet, enligt Naturvårdsverket.

Följ ämnen i artikeln