Rekordmånga larm om covid på arbetsplatser

Erik Nilsson/TT

Publicerad 2021-01-18

Anmälningar om arbetsplatsrelaterade incidenter och olyckor kopplade till covid-19.

Anmälningar om arbetsplatsrelaterade incidenter och olyckor kopplade till covid-19 skjuter i höjden.

Under årets första veckor anmäldes långt fler tillbud än under någon vecka 2020, enligt Arbetsmiljöverkets statistik.

Arbetsgivare är skyldiga att göra en så kallad tillbudsanmälan om personal exponerats för eller farit illa av coronaviruset på jobbet.

Under årets första vecka fick myndigheten in 361 stycken, vilket var det högsta antalet för en enskild vecka sedan coronapandemin bröt ut.

– Det är en hög siffra som följer smittläget i landet. Det är oroande, säger Ulrika Scholander, sektionschef på Arbetsmiljöverket.

Siffran för vecka 1 slogs sedan av vecka 2, då 484 tillbudsanmälningar gjordes.

Toppnoteringen har föregåtts av en stadig ökning. Den vecka med flest anmälningar under 2020 var vecka 52 med 283 stycken, efter en stadig uppgång under flera veckor. I april och maj var nivån också på en relativt hög nivå med över 200 anmälningar i veckan.

Mellan kollegor

Under höst och vinter gäller den vanligaste typen av anmälan smittspridning kollegor emellan, där det inte uppvisats symptom vid smittotillfället.

– Om vi säger att du och jag har ett möte på arbetsplatsen, på kvällen blir jag sjuk och gör ett snabbtest som visar att jag har corona. Då var jag antagligen smittsam när vi träffades och det ska anmälas, säger Ulrika Scholander.

De höga nivåerna är en direkt konsekvens av ökad smittspridning, men Ulrika Scholander tror också att en mer utbredd testning bidrar. I våras hade inte lika många möjlighet att provtas för aktiv infektion, medan fler nu kan upptäcka om de har covid-19.

Fall för polisen

Under hela pandemin har de flesta coronarelaterade anmälningarna rört arbetsplatser inom vård och omsorg, likaså nu. Under senare tid har också flera fall uppmärksammats där personal struntat i reglerna och kommit till jobbet trots symtom, vilket bland annat lett till avsked.

Den här typ av fall utgör dock en minoritet av de inkomna anmälningarna och ligger inte till grund för inspektion av Arbetsmiljöverket, som andra ärenden kan göra.

– I sådana ärenden tittar vi på om arbetsgivare har haft fungerande och tillräckliga rutiner för att förhindra smittspridning, men om en medarbetare aktivt väljer att inte följa rutinerna har inte arbetsgivaren brustit i arbetsmiljöansvar och då blir det snarare en brottsutredning för polisen, säger Ulrika Scholander.

PODD Vaccinfrågorna

Aftonbladet Daily med vaccinforskaren Matti Sällberg.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen