Minst 150 nationalgardister coronasmittade

TT-Reuters

Publicerad 2021-01-23

Nationalgardister i Washington tackas med kakor av USA:s första dam Jill Biden på fredagen.

Mellan 150 och 200 personer ur nationalgardet, som deltog i säkerhetsarbetet i Washington DC i samband med Joe Bidens presidentinstallation tidigare i veckan, uppges ha smittats av covid-19.

Omkring 25 000 personer ur nationalgardet hade kallats till Washington inför maktöverlämnandet på grund av det förhöjda säkerhetsläget efter stormningen av Kapitolium den 6 januari.

Uppgifterna om att upp till 200 av dessa ska ha smittats av covid-19 kommer från en anonym myndighetskälla som uttalar sig för nyhetsbyrån Reuters. Nationalgardet säger i ett uttalandet att man inte kommenterar fall av covid-19 men att dess personal följer de riktlinjer som gäller.

Parallellt har bilder i sociala medier på nationalgardister som tvingades övernatta i ett parkeringsgarage väckt uppmärksamhet i Washington, rapporterar The New York Times.

Folkvalda från bägge partier tycks tävla i att uttrycka sin bestörtning. Den republikanske South Carolina-senatorn Tim Scott kallar inkvarteringen "orimlig och otrygg". Demokraternas representanthusledamot Alexandria Ocasio-Cortez, från New York, skriver på Twitter att hennes kontor "är ledigt den här veckan" och bjuder in nationalgardister att "ta en tupplur på soffan". Den nytillträdde presidenten Biden uppges själv ha ringt nationalgardets chef och bett om ursäkt.

Runt 15 000 soldater väntas lämna Washington under de kommande två veckorna. Omkring 7 000 personer ur nationalgardet kommer enligt uppgift att stanna i USA:s huvudstad åtminstone månaden ut, och cirka 5 000 väntas stanna till mitten av mars.