Rekordprotester mot rättsligt förslag i Israel

Uppdaterad 2023-03-12 | Publicerad 2023-03-11

Israeler blockerar en motorväg utanför Tel Aviv i protest mot regeringens förslag att ändra rättsväsendet.

Hundratusentals israeler demonstrerar för tionde lördagen i rad emot regeringens planer på att förändra rättsväsendet.

Vreden är stor över lagförslaget från premiärminister Benjamin Netanyahu och hans starkt högerinriktade regering – och det finns inga tecken på att protesterna kommer att avta.

En israel bränner en rosa bloss när de blockerar en motorväg för att protestera mot planer från premiärminister Benjamin Netanyahus regering att se över rättssystemet,

I några städer deltar rekordmånga israeler, enligt lokala medier är det omkring 200 000 som samlats bara i Tel Aviv.

Enligt arrangörerna demonstrerar omkring en halv miljon människor runt om i landet. Om siffrorna stämmer rör det sig om de största demonstrationerna i Israels historia, konstaterar tidningen Haaretz.

Det hårt kritiserade lagförslaget skulle innebära – om det blir verklighet – att det israeliska parlamentet får makt att upphäva domar från landets högsta domstol.

Kritikerna fruktar att den planerade reformen ska leda till att rättsväsendet förlorar sitt politiska oberoende och att den israeliska demokratin riskerar att ersättas av en auktoritär regim.

Israeliska kvinnorättsaktivister utklädda till karaktärer i den populära tv-serien ”The Handmaid's Tale” protesterade planer av premiärminister Benjamin Netanyahu.

Följ ämnen i artikeln