Svenska fartyg kan ingå i Natostyrka

Peter Wallberg/TT

Publicerad 2022-09-16

Den svenska korvetten HMS Karlstad. Arkivbild.

Sverige kan bland annat komma att bidra med fartyg till Natos stående marina styrkor.

Det konstaterar Försvarsmakten i en delredovisning till regeringen med bedömningar angående Sveriges framtida Natomedlemskap.

Det kan även bli aktuellt att bidra med stridsflyg för flygpatrullering och med markförband till Natos förstärkningsstyrkor i Baltikum och Östeuropa.

Försvarsmaktens förberedelser inför ett svenskt Natomedlemskap leds av generalmajor Thomas Nilsson.

”Svenskt territorium kommer också att ha en stor betydelse för alliansens försvar av Finland och de baltiska staterna” uppger han på Försvarsmaktens hemsida.

Svenskt Natointräde bedöms dessutom förändra förutsättningarna för Natos försvar av Nordnorge, kontrollen av sjöförbindelserna i Västerhavet och därmed även Östersjöinloppen.

Svenska bidrag till försvarsalliansen kan därför också omfatta stöd till gruppering av allierade stridskrafter, lagring och uppbyggnad av stödjande infrastruktur för transporter, basering, ledning och skydd på svensk mark.

”Ett naturligt bidrag är att utveckla värdlandsstödet och kunna vara basområde för försvarsoperationer. Sverige är också intressant för att gruppera allierad ledningsförmåga”, säger Thomas Nilsson.

Följ ämnen i artikeln