”Louise Guccis” kyliga blinkning mot vännen i rätten

Publicerad 2023-05-26

I en telefonchatt ska den 20-årige ”Louise Gucci” ha gett de två tonåringarna order att ”skjuta någon med Guccikeps”.

Deras offer, en slumpmässigt vald 20-åring, sprang för sitt liv.

– Jag har inte rört telefonen och har inget med brotten att göra, säger ”Louise Gucci” i rättssalen.

Kvällen den 21 januari gav den 20-årige anstiftaren, som gått under aliaset ”Louise Gucci” i telefonchattar, order åt de unga killarna.

En film visar hur en 20-årig man springer för sitt liv genom bostadsområdena i Enskededalen i Stockholm. Efter springer två 15-åriga pojkar som skjuter mot honom med automatvapen.

Mannen, som bara var slumpmässigt vald, har ingen koppling till de åtalade personerna.

På torsdagen satt de fyra åtalade killarna samlade på ena sidan i Stockholms säkerhetssal. Samtliga misstänkta för grovt vapenbrott och mordförsök.

Längst till vänster, som åklagaren menar är 20-årige ”Louise Gucci”, iklädd en grå hoodie och en tunn svart jacka. Några stolar bort satt en pojke i rödsvart t-shirt tillsammans med sin försvarare. Bredvid honom, de andra två unga pojkarna som han var tillsammans med den där kvällen i Dalen.

16-åringen, en av de två som misstänks för skjutningen, sjönk allt längre ner i sin stol under förhandlingen. 

På åhörarsidan satt deras vänner och familjer – och bevittnade när de unga männen ställdes inför rätta.

Blinkar åt kompisen i rätten

Dådet började planeras två dagar före skjutningen den 21 januari.

Under förhandlingen vände ”Louise Gucci” sig om mot åhörarna. Han fick syn på två personer han kände igen på åhörarplatsen och blinkade med ena ögat.

I sin sakframställan presenterade åklagaren flera chattar, där 20-åringen ska ha gett instruktioner till de andra unga åtalade.

– Jag kan inte svara på frågor om chattar, jag har inget med det att göra.

På frågan om han känner igen aliaset ”Louise Gucci” svarade han nej. Han sa även att han ”aldrig är själv” utan alltid med sina vänner.

– Jag försöker förbättra mitt liv och komma på en bättre bana.

I rätten spelades bland annat ett larmsamtal upp från den 20-årige mannen som jagades av pojkarna. Han lät mycket stressad när han ringde polisen efter att ha flytt in i en Ica-affär. Han berättade att han hade blivit beskjuten av två maskerade personer. 

– Det var maskingevär, jag vet inte om det var äkta pistol eller inte, men de sköt, säger han i samtalet till polisen.

– Jag vet inte om det var barn.

Nu under rättegången är han rädd för att medverka.

Men från de åtalade pojkarna syntes ingen reaktion.

Enligt Aftonbladets uppgifter ingår ”Louise Gucci” i Zeronätverket från Jordbro.

Skjuter för att markera

I åtalen syns även ett mönster när det gäller ”Gucci”.

Dagen efter skjutningen i Enskededalen gav han samma uppdrag åt nya personer, den här gången i Skarpnäck.

Då fick en 20-åring, en 18-åring och en 14-åring order att skjuta en person, ”någon som såg farlig ut”, enligt chattarna. Med sig hade de en 14-årig kille som de gav vapnet till, men någon skjutning ägde aldrig rum.

14-åringen blev kontrollerad av polisen – som missade att pojken hade ett vapen på sig, någonting som han själv uppgett i förhör. 

Ska det här ses som en övningsskjutning för att pröva killarna?

– Det är nog snarare att man vill göra en markering i Enskededalen och att personer som bor där och ingår i Dalennätverket ska känna sig osäkra, säger åklagare Karin Hammar.

– Om man läser chattarna förstår man att det kanske inte är så viktigt vem man skjuter utan någon form av markering ska göras i området i Enskededalen. Bara det är någon i området med de attributen som beskrivits i chattarna.

Försvaret: Finns flera användare

Anton Strand företräder 20-åringen.

Hans klient nekar till brott.

– Han har inte hållit i den här telefonen det här dygnet och han är inte den som chattar. Det är samma bevisning mot min klient i alla delar, som mastuppkopplingar och telefonchattar och det är redan bevisat i målet att min klients telefon inte följer den här brottstelefonen, säger Anton Strand.

– Vi kan visa att det finns flera användare som kallar sig ”Louise Gucci”. Det här användarnamnet använts vid tillfällen då min klient inte kan använda telefonen för det finns minst två användare på det namnet och det kommer vi kunna visa i målet.

Följ ämnen i artikeln