Räddningstjänstens varning till barnfamiljer: ”Som en lavin”

Publicerad 2023-01-19

Den senaste tidens omväxlande väder skapar osäkra förhållanden.

Nu går räddningstjänsten ut med en varning till alla barnfamiljer.

– Det är som en lavin släpper från taket.

De senaste veckorna har det varit omväxlande väder i Västernorrland.

– Det har snöat ganska riklig. Så är det här när det är vinter här, men nu har det varit varierande väder. Det har regnat och snöat om varandra under flera veckors tid, säger Tora Åström, avdelningschef för förebyggande avdelning på Medelpads räddningstjänstförbund.

Livsfara för små barn

Även om snö på taken kan vara vackert så är det förknippat med livsfara och därför går räddningstjänsten i Medelpad ut med en varning, framför allt riktad till alla barnfamiljer. Det omväxlande vädret ökar risken för takras.

– Det är stora krafter i rörelse när snö släpper från ett tak. Det växlande vädret vi har haft den senaste tiden där det smälter och fryser på om vart annat ökar risken. Den gör att snön kan släppa från taket. Vi får ett takras helt enkelt.

Som en lavin

När snön släpper från taket och faller ned till marken begraver den allt. Det är framför allt farligt för små barn.

– Det är som en lavin släpper från taket. Får man en sådan mängd över sig är det livsfarligt. Inte minst för barn. Men även för vuxna, säger Tora Åström.

Varningsskylt och avspärrningar för istappar och snöras.

Dåliga på att skotta

Takras leder till skador och dödsfall nästan varje år säger Tora Åström och därför går de ut och varnar. Men de kraftiga snöovädren leder till andra problem också. Fastighetsägare skottar inte undan all snö på speciella uppställningsplatser som måste finnas vid sidan av alla byggnader som är mellan fem och åtta våningar höga.

– I vissa fall har man inte hunnit och i vissa fall har man inte reflekterat över att man behöver skotta. Det är ett återkommande problem varje vinter när det kommer snö.

Det är för att räddningstjänstens ska kunna parkera sina höjdfordon och evakuera byggnader som exempelvis brinner som platserna måste platserna vara röjda.

– Det är en uppmaning att vara extra uppmärksam och försiktig helt enkelt, säger Tora Åström.

Man som drar hem sina barn på snökälkar. Arkivbild.

Följ ämnen i artikeln