Nyheter

UD uppmanar svenskar lämna Afghanistan

Av: 

TT

UD uppmanar alla svenskar att lämna Afghanistan. På bilden ett hus skadat av en explosion i Kabul i onsdags.
UD uppmanar alla svenskar att lämna Afghanistan. På bilden ett hus skadat av en explosion i Kabul i onsdags.

NYHETER

Utrikesdepartementet uppmanar alla svenskar som befinner sig i Afghanistan att lämna landet. Anledningen är att säkerhetsläget ytterligare har försämrats. Uppmaningen gäller från och med torsdagen.

Sedan USA och Nato börjat dra tillbaka sina styrkor från Afghanistan har talibaner tagit kontroll över stora delar av landet. UD bedömer att risken för våld i landet är ytterst hög vad gäller väpnade attacker och bombattentat.

Säkerhetssituationen kan komma att försämras ytterligare med kort varsel, och det kan då bli svårare att lämna landet, enligt UD.

Svenskar i Afghanistan uppmanas också att iaktta stor försiktighet och undvika folkmassor, löpande ta del av reseinformation via appen UD Resklar eller via hemsidan Sweden Abroad, samt skriva upp sig på den så kallade svensklistan.

I dagsläget finns ett 20-tal svenskar på UD:s svensklista i Afghanistan. Sverige har en ambassad i huvudstaden Kabul, men det finns nu inga planer på att kalla hem personalen därifrån.

”Säkerheten för svensk ambassadpersonal i Kabul är mycket högre jämfört med en privatperson som befinner sig i Afghanistan”, skriver UD via mejl till TT.

En avrådan från samtliga resor till landet gäller sedan 2006 och tills vidare.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, hudvård och vitaminer – handla allt inför hösten hos MEDS

MEDS

Publisert: