Allt tuffare locka personal till socialtjänsten

Malin Johanson/TT

Publicerad 2022-09-27

Socialchefer uppger att det blivit svårare att få tag i personal inom flera yrkesgrupper, bland annat medarbetare till äldreomsorgen. Arkivbild.

Landets socialchefer har allt svårare att få tag i personal till socialtjänsten. Det gäller inte minst socialsekreterare och inom äldreomsorgen, visar en undersökning från Vision.

– Det mest alarmerande är det försämrade rekryteringsläget, säger Sara Gustavsson Roxell vid fackförbundet.

Undersökningen visar att förutsättningarna för att rekrytera personal till socialtjänsten har försämrats sedan rapporten 2020. Då uppgav 35 procent att situationen kring personalförsörjningen var svår.

Nu har den andelen ökat till 63 procent.

– Vi ser att det här hänger ihop med den höga arbetsbelastningen och de otillräckliga resurserna i verksamheten, säger Sara Gustavsson Roxell, socialpolitisk strateg på Vision.

Ett stärkt ledarskap

Det blir lätt en negativ spiral, menar hon.

– De otillräckliga resurserna leder till en pressad arbetssituation och så väljer man att sluta och då ökar pressen ytterligare på dem som är kvar.

Personalförsörjningen har blivit svårare inom flera yrkesgrupper, bland annat att få tag i socialsekreterare, biståndshandläggare och personal inom äldreomsorgen. Mer personal behövs – men det är också viktigt att fokusera på hur man behåller den personal man har, betonar Sara Gustavsson Roxell.

– Generellt är det två saker som är viktigt för motivation och arbetsglädje: att känna att man gör ett bra jobb och att man själv har någon mån av handlingsutrymme att göra bedömningar.

För att de här två sakerna ska uppfyllas behöver man bland annat satsa mer på kompetensutveckling och stärka ledarskapet, enligt Sara Gustavsson Roxell.

– Socialt arbete är ett påfrestande arbete, man möter folk i svåra situationer och i kris och det är viktigt med stöd från chefen.

Hjälp från staten

Problem med att rekrytera – och behålla – personal i kommuner i glesbygden har länge varit svårt och har förvärrats de senaste åren. Men även större kommuner får allt tuffare att locka människor till socialtjänsten.

– Kommunpolitiker måste ta sitt arbetsgivaransvar på största allvar. De har inte råd med den här personalomsättningen som är nu. Även om man inte kan trolla fram fler medarbetare så måste man våga satsa på att de som finns där nu har en hanterbar arbetssituation.

En stor andel av socialcheferna anser också att politiker lokalt måste prioritera det förebyggande arbetet mer än vad man gör i dag för att motverka sociala problem innan de växer sig stora. Man tycker också att större statlig finansiering är en viktig kugge.

– Vi vill se att regeringen satsar på en tillgänglig socialtjänst på samma sätt som regeringen satsar många miljarder på en god och nära vård. Man kan inte överge kommunerna och tänka att de löser det här själva, säger Sara Gustavsson Roxell.