Storbrand efter planerad sprängning vid FRA:s anläggning

Uppdaterad 2018-07-11 | Publicerad 2018-07-10

Räddningstjänsten blev nerringda när tjock svart rök fyllde sommarhimlen.

Till slut kunde branden lokaliseras – till FRA:s anläggning på Lovön utanför Stockholm.

– Man ska ha genomfört en planerad sprängning och en sprängmatta fattade eld, säger Roger Magnusson, operativ chef vid Södertörns brandförsvar.

Vid 21-tiden steg tjock svart rök upp mot himlen och människor från stora delar av Stockholm larmade räddningstjänsten om storbranden. Men eftersom ingen visste var det brann tog det en stund att lokalisera rökens källa.

Till slut visade det sig brinna vid Försvarets radioanstalts anläggning på Lovön utanför Stockholm.

– Det ska ha genomförts en kontrollerad sprängning där och då har en sprängmatta fattat eld, säger Roger Magnusson, operativ chef vid Södertörns brandförsvar.

– Vi har inte fått något samtal från anläggningen eller entreprenören som sprängt.

Roger Magnusson berättar att de fått en stor mängd larm om branden och att folk reagerat eftersom det kort innan röken blev synlig hörts en kraftig smäll.

Bombmattor ska vara svårsläckta, uppger Roger Magnusson, som säger att för att inte sprida giftiga ämnen i marken så är de försiktiga med att släcka med vatten.

– Nu ska entreprenören enligt uppgift begrava brandhärden i sand och grus, säger Roger Magnusson.

FRA:s presstalesperson Fredrik Wallin betraktar händelsen som ”odramatisk”:

– Vi håller på och spränger för en ny kontorsbyggnad. Det var en sprängmatta i gummi som tog eld. Det hela är under kontroll, det såg säkert värre ut än vad det var, säger han.

ANNONS