Här äter det svarta hålet våldsamt upp en stjärna – forskarna tittar på

Av: August Håkansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Forskare har kunnat bevittna hur ett svart hål våldsamt sväljer en hel stjärna.

Den unika observationen gjordes av astrofysiker i Spanien och i Finland.

Gruppen på 36 forskare från det astrofysiska institutet i Granada i Spanien och universitet i Turku i Finland säger att de för första gången sett ett suppermassivt svart hål genom sin gravitation dra till sig, dela sönder och äta upp en stjärna. Observationen gjordes med hjälp av radio- och IR-teleskop, rapporterar USA Today.

Det svarta hålet ligger mer än 150 miljoner ljusår bort och är 20 miljoner gånger större än vår sol. Stjärnan som åts upp var ungefär dubbelt så stor som solen, enligt forskarna.

1 av 3 | Foto: Mattila Perez-Torres, Astrofysiska institutet Granada

”Aldrig tidigare observerats”

Enligt forskarna händer det regelbundet att svarta hål genom sin gravitation drar till sig stjärnor och förstör dem – och det har observerats en gång tidigare.

Men vad de såg den här gången var något helt unikt.

– Aldrig tidigare har vi kunnat observera bildandet och utvecklingen av strålen från en sådan händelse, säger forskaren Miguel Perez-Torres i ett pressmeddelande.

Han syftar på en stråle med en fart nära ljushastigheten som gav sig iväg bort från det svarta hålet när stjärnan förstördes.

Hjälper forskarna framåt

Så kallade supermassiva svarta hål kallas för ”rymdens dammsugare” och finns i de flesta galaxer.

Den senaste upptäckten hjälper forskarna att förstå exakt vad som händer i svarta hål och att förstå vilken miljö galaxer uppkom i, enligt forskarna.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN