Ny teori: Så slog MH370 ner i havet

Uppdaterad 2016-09-13 | Publicerad 2015-08-15

Vrakdelen från MH370 kastar nytt ljus på gåtan om det försvunna planet.

Nu har fyndet hjälpt Malaysia komma fram med en ny teori:

Flygplanet landade mjukt på Indiska oceanen – och sjönk utan att ha förstörts mot havsbotten med levande passagerare i vraket, skriver Sydney Morning Herald.

Det nya budet om vad som hände med Malaysia Airlines flight 370 och dess 239 personer ombord förs fram genom den statliga nyhetsbyrån Bernama, som Sydney Morning Herald refererar till.

Enligt de nya uppgifterna ska flygplanet ha glidit ner mot Indiska oceanen och sedan gjort en mjuk landning mot havsytan. Därefter antas MH370 ha flutit en stund innan den i ett stycke sjönk ner i havet den 8 mars 2014.

Passagerare var vid liv

Det innebär i så fall att en eller flera passagerare fortfarande levde när planet slog ned.

– Om MH370 hade kraschat med ett riktigt hårt nedslag hade vi sett små vrakdelar flyta på havet omedelbart efter kraschen, säger den malaysiske flygexperten Zaaim Redha enligt Sydney Morning Herald.

Teorin stöds, enligt Zaaim Redha, av att den vingdel som hittades på ön Réunion var i ett förhållandevis bra skick när den spolades upp på stranden på den franska ön.

– Dessutom hade vingklaffen som återfanns inte varit i ett stycke. Vi hade bara sett småbitar av den, säger han.

Utökad sökinsats

Vrakdelen hittades den 29 juli. Cirka en vecka senare bekräftade Malaysias premiärminister Najib Razak att den tillhörde MH370.

Utredningar om vad som hände med planet förs på flera håll. Efter fyndet på Réunion har Frankrike utökat sökinsatsen efter fler delar kring ön.

Det är även Frankrike som har inlett en förundersökning som ska avgöra om det finns brott bakom försvinnandet.

– Utredarna riktar in sig på dråp, terrorism och flygplanskapning som möjliga orsaker till MH370:s krasch, sa den franske åklagaren Serge Mackowiak nyligen under en presskonferens i Paris.