Oenigheter inom MP inför omröstning

Publicerad 2015-12-17

I dag ska riksdagen rösta om regeringens lagförslag om skärpta id-kontroller.

Det omstridda förslaget väntas gå igenom, då merparten av partierna står bakom förslaget.

Men Miljöpartiets riksdagsledamöter uppges vara splittrade i frågan.

– Jag kommer rösta emot då förslaget är framhastat och under all kritik, säger riksdagsledamot Rasmus Ling (MP).

Lagen om id-kontroller på bussar, tåg och färjor föreslås att börja gälla från den 21 december och tillämpas i praktiken från den 4 januari 2016.

Under torsdagen ska riksdagen rösta om förslaget, som innebär ytterligare ett steg mot att Sveriges asylpolitik blir en av de mest restriktiva inom EU.

Flera partier står bakom

Inför omröstningen har Moderaterna begärt kvittningsförbud, vilket innebär att alla ledamöter måste närvara i riksdagen för att rösta.

Förslaget om id-kontroller har mött stor kritik, både från Lagrådet och transportföretagen men även från de andra partierna.

Både Centerpartiet och Vänsterpartiet har tidigare sagt att man kommer att rösta emot förslaget, i likhet med flera MP-ledamöter. Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna står bakom förslaget men reserverar sig mot att lagen ska gälla i tre år som regeringen vill, och föreslår i stället sex månader.

Riktar stark kritik mot förslaget

Trots att flera MP-ledamöter meddelat att de tänker rösta mot, har partiets riksdagsgrupp sagt att man ställer sig bakom förslaget.

En av dem som är mycket kritisk är Rasmus Ling, riksdagsledamot och skattepolitisk talesperson för Miljöpartiet. Han menar att förslaget om id-kontroller har hastats fram och är under all kritik.

– Jag kommer rösta emot. Det handlar dels om att förslaget är oerhört dåligt och inte beretts ordentligt, men sen gäller det även asylrätten och att det kommer ha oerhört negativa effekter för Öresundsregionen.

Finns internt missnöje

Hur känner du då inför att behöva rösta om detta?

– Allt pekar ju på att alla partierna på ett eller alla sätt ställer sig bakom förslaget, vilket jag beklagar. Detta kommer att ge konsekvenser för övriga Europa, Danmark har ju redan reagerat. Risken är att den fria rörligheten inom Europa håller på att försvinna.

På frågan om det finns ett internt missnöje inom partiet säger Rasmus Ling att det finns. Men menar att han själv har förtroende för såväl partiet som språkrören Åsa Romson och Gustav Fridolin.

– De har fått stöd från partistyrelsen. De gjorde inte rätt sak enligt min mening men det har inte med dem som språkrör att göra. På så sätt påverkas inte mitt förtroende för dem.

Upplever du att det just nu är en spricka inom partiet?

– Det är klart att det är en oerhörd jobbig period för oss just nu, det kan man inte säga något annat om. Det förekommer diskussioner på alla olika håll men jag väljer att inte fokusera på det interna utan riktar fokus mot de här frågorna och om lagen klubbas igenom.

Rasmus Ling säger att det finns kollegor inom partiet som delar hans åsikt om förslaget, men han vill inte svara på hur den interna oppositionen ser ut.

– Jag vill inte redogöra för hur andra ställer sig. Jag har uttryckt det jag kommer att göra, men hur andra gör får de svara på.

Kommer att bli problem

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson har tidigare meddelat att han är högst medveten om att kontrollerna kommer att innebära problem för resande i Öresundsregionen, men att det ska vägas mot att regeringen anser att antalet asylsökande måste minska.

Rent praktiskt kommer id-kontrollerna innebära att resenärer måste ha någon form av fotolegitimation med sig och att det är transportörerna som har ansvar för kontrollerna.

Tidigare har regeringen även diskuterat möjligheten att kunna stänga Öresundsbron. Det tvingades man dock backa från sedan förslaget fått skarp kritik från bland annat Lagrådet.