Asylpakt får vänta i EU

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2020-06-22

EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson. Arkivfoto.

Gärna en asylpakt – men först en rejäl budget.

EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson kommer att få vänta med sina förslag till en ny asylpolitik till i höst.

Johansson och kollegan Margaritis Schinas har sedan i vintras förberett sina förslag om en ny asyl- och migrationspolitik för EU, men får nu invänta sommarens tuffa förhandlingar om det ekonomiska coronastödet och en ny långtidsbudget.

– Vi håller på att färdigställa förslaget, men det finns många medlemsstater som har bett oss att vänta tills de har nått en preliminär uppgörelse (om budgeten), säger Johansson i en intervju med nyhetssajten Politico Europe.

Asyl- och migrationspakten väntades egentligen redan i våras, men har sedan dess skjutits upp på grund av coronaläget. Johansson räknar nu med att återkomma i ärendet först i höst.

En av de stora stötefrågorna rör den "obligatoriska solidariteten" – om alla länder måste vara med och ta emot asylsökande eller om de i stället kan förmås att bidra på annat sätt.

– Enligt mig räcker det inte med frivillig solidaritet, så vi måste ha en obligatorisk solidaritetsmekanism. Men hur den exakt ska se ut behöver vi fortsatt slipa på, säger Ylva Johansson till Politico Europe.

ANNONS