Mig i Malmö ändrar kritiserad rutin

Av: Aftonbladets lokalredaktion

Publicerad:
Uppdaterad:
Asylsökande vid landets största ankomstboende – Migrationsverkets anläggning vid Jägersro i Malmö. Arkivbild.
Foto: Anna Karolina Eriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Asylsökande vid landets största ankomstboende – Migrationsverkets anläggning vid Jägersro i Malmö. Arkivbild.

Migrationsverket i Malmö arkiverar rykten om asylsökande på ett sätt som inte förekommer vid något annan asylboende i landet, avslöjades nyligen av Sydsvenskan.

Anställda vid Sveriges största ankomstboende skriver ner påståenden, spekulationer och rykten om boende. Lapparna med bilder sätts i en pärm, förvarad så alla från städare till väktare kunnat läsa informationen.

Efter avslöjandet har sektionschefen Jennie Sörman beslutat ändra rutinerna kring pärmen, skriver Sydsvenskan.

Pärmen, kallad Riskmallen, ska enligt Sörman flyttas till ett utrymme där bara berörd personal kommer åt den.

Sektionschefen Jennie Sörman svarar nu tidningen via e-post: ”I samband med den första intervjun som gjordes i september med Sydsvenskan har vi blivit uppmärksamma på att kretsen personer som kan ha tillgång till materialet bör vara stramare. Vår uppgift är att skydda asylsökande på boendet och obehöriga ska inte ha tillgång till material.”

Rutinen med Riskmallen används eftersom Migrationsverkets Region Syd anser att det inte finns något annat sätt att informera det vaktbolag som jobbar på kvällar och helger.

Flera experter kritiserar förfarandet hårt i Sydsvenskan och påpekar även att pärmen kan vara olaglig. Att rutinen med lappar används kan också vara ett sätt att försöka komma undan lagen om registrering av personuppgifter.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE