Josette Bushell-Mingo om Sveriges rasistiska mörker i Sommar i P1

Josette: När gör vi upp med Sveriges mörka förflutna – på riktigt?

På en fest nyligen fastnade jag och en bekant vid oss vid Sveriges rasistiska historia.

Det är viktigt men förhållandevis enkelt att peka på tyskarnas brott mot mänskliga rättigheter under andra världskriget.

Men. Var är vår egen rannsakan?

Josette Bushell-Mingos sommarprat börjar som ett mischmasch där allt kan hända, ömsom på svenska ömsom på engelska driver hon med svenska traditioner som i ärlighetens namn är ganska konstiga: snus, surströmming och så vidare. En tredjedel in i pratet börjar det bränna till: går det att förlåta övergrepp, folkmord och rasism genom så många år av vår historia? Kan rasismens offer förlåta rasisten? Eller är hämnd en mer rättvis lösning?

Kritiken mot rollen

Bushell-Mingo må upplevas som kreativ och splittrad men är minst lika stor del aktivism av det elegantare slaget och konstaterar att den bästa hämnden är att överleva och vara enastående.

Hon går igenom sitt cv, men aldrig utan poäng. När hon fick rollen som Rafiki i musikalen ”Lejonkungen” undrade vita journalister om det var ”svart teater” och svarta meningsfränder blev i sin tur rasande: hur kan du spela apa när de vita rasisterna kallar oss djur och kastar bananer efter oss? Och hur kan du ta emot pris ur drottning Elizabeth II:s hand efter vad kolonialismen gjort mot svarta?

Svenska rasismen

Den riktiga knocken kommer mot slutet och riktas mot den svenska vardagsrasismen som sitter i väggar och lagar, där folk fascinerat vill ta på svart hud och afrohår.

Sverige är okunnigt kring vår egen rasistiska historia, konstaterar Bushell-Mingo och har såklart helt rätt. Var är skolböckerna, årsdagarna och monumenten mot hur vi behandlat samerna, hur vi handlat med slavar i Ghana (ja, det har vi) och mätt skallar vid Sveriges rasbiologiska institut?

Att erkänna våra övergrepp – på riktigt – är första steget till att gå vidare. Det är hög tid att vi gör det.

 

”Sommar i P1” med Josette Bushell-Mingo sänds i P1 kl 13.00 och finns nu på Sveriges radios hemsida.