Boris Johnson utbuad

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Genombrotten låter fortsatt vänta på sig sedan Boris Johnson träffat EU-basen Jean-Claude Juncker i Luxemburg.

Lunchen kallas för "konstruktivt" – men besöket slutade i burop.

Foto: Olivier Matthys / TT NYHETSBYRÅN

Torsk och kantareller stod på menyn när EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker åt arbetslunch i Luxemburg med Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.

Det tycks dock inte ha varit tillräckligt för att ordna något genombrott i brexitkrisen.

– Trevligt möte. Förhandlingar går vidare i högsta fart, sade Juncker efteråt, enligt taleskvinnan Mina Andreeva.

I ett formellt uttalande påpekades samtidigt att Bryssel fortfarande väntar på klara besked från London.

"Det är Storbritanniens ansvar att komma fram med juridiskt fungerande lösningar som är kompatibla med utträdesavtalet. Ordförande Juncker betonade att kommissionen fortsatt är villig och öppen att utreda om sådana förslag uppfyller målet med nödlösningen. Ännu har inte några sådana förslag gjorts", hette det från EU-kommissionen.

Dagliga samtal

Från Johnsons sida uppgav en talesman för premiärministern att mötet varit "konstruktivt".

"Premiärministern bekräftade återigen att han står bakom Långfredagsavtalet (om fred i Nordirland) och han är fast besluten att nå ett avtal utan nödlösning som det brittiska parlamentet kan ge sitt stöd", meddelades i ett utskick från det brittiska regeringskansliet.

"Premiärministern upprepade också att han inte tänker be om en förlängning (av förhandlingstiden med EU) och kommer att leda Storbritannien ut ur EU den 31 oktober".

Förhandlingarna ska nu snabbas upp ytterligare.

"Ledarna kom överens om att diskussionerna behöver intensifieras och att möten snart ska ske på daglig basis", meddelade det brittiska regeringskansliet.

Avgörande dagar?

Efter lunchen med Juncker gick Johnson vidare för att träffa även sin luxemburgske kollega Xavier Bettel. Vad han tyckte om det fick dock presskåren på plats inte veta.

Johnson åkte iväg utan att tala, efter att ha fått lyssna till högljudda antibrexitdemonstranter utanför möteslokalen.

– Stick iväg, Boris! Lämna våra rättigheter i fred! hördes bland annat.

En utlovad presskonferens med de två herrarna ändrades till att bara omfatta Bettel – som var tydlig i sin kritik mot Storbritanniens oförmåga att bestämma sig.

– Vi behöver mer än bara ord. Vi behöver skriftliga förslag. Klockan går, sade Bettel.

– Man kan inte hålla framtiden som gisslan för kortsiktig politisk vinnings skull. Nu är det upp till premiärminister Johnson. Han har det brittiska folkets framtid i sina händer. Det här är en mardröm. Folk behöver klara besked, sade Bettel.

Politisk vilja?

Boris Johnson har på förhand målat upp de närmaste dagarna som avgörande för hans möjligheter att nå ett avtal om brexit.

"Om vi kan göra tillräckliga framsteg de närmaste dagarna har jag för avsikt att åka till det avgörande EU-toppmötet den 17 oktober för att slutföra avtalet som kommer att tillvarata intressen för företag och invånare på båda sidor Engelska kanalen och på båda sidor av gränsen på Irland", skrev premiärministern i tidningen Daily Telegraph på måndagen.

Hans utrikesminister Dominic Raab anser samtidigt att det är EU, inte Storbritannien, som måste börja kompromissa.

– Det handlar inte om vi har fört fram tillräckligt med konkret innehåll. Det handlar om huruvida det finns politisk vilja på EU:s sida för att göra en uppgörelse som jag tror att är i bådas intressen, sade Raab till tv-kanalen Sky News.

PODD: Brexit: Därför stoppas ett nyval

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om varför Labour stoppar ett nyval i Storbritannien.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE