Flera skogsbränder fick vattenbombas

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
En av skogsbränderna i närheten av Gävle har vattenbombats av två helikoptrar. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
En av skogsbränderna i närheten av Gävle har vattenbombats av två helikoptrar. Arkivbild.

Flera skogsbränder rasade i Sverige under lördagen. Med hjälp av helikoptrar som kunde vattenbomba områdena har räddningstjänsterna lyckats få kontroll över bränderna. Samtidigt kommer flera styrkor vara på plats för att hålla koll på områdena under natten.

Både i Jämtland och i Gästrikland bröt skogsbränder ut under lördagen. Det torra vädret gjorde att det var svårt att få kontroll över bränderna som härjade dels i ett skogsområde nära orten Bispgården i Jämtland, dels mellan Gävle och Ockelbo.

Gävleborgsbranden täckte ett skogsområde på 400 gånger 1 000 meter men med hjälp av helikoptrar från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, lyckades man genom vattenbombning få kontroll över branden.

– Vi kommer att finnas på plats under natten med våra styrkor för att se så att inga lågor slår upp igen, säger Madelene Andersson, kommunikationsstrateg vid Gästrike räddningstjänst.

Totalt var drygt 20 brandmän delaktiga i att begränsa och bekämpa branden utanför Gävle under dagen.

Även i Jämtland

Jämtlandsbranden fick också bekämpas med helikoptrar tillsammans med åtta enheter från fyra brandstationer från Räddningstjänsten Jämtland. Totalt var det en storlek av sex fotbollsplaner som brann i den otillgängliga terrängen.

– Vi har lyckats ringa in branden där och bevakar den under natten. Förhoppningsvis kan vi lämna över ansvaret till markägarna under morgonen, säger Johan Wickenberg, inre befäl vid Räddningstjänsten Jämtland.

Flera av brandmännen på plats vid skogsbränderna vittnade under lördagen om att det varit mycket torrt i skogen.

– De säger att det knastrar när man går i skogen. Det är nästan sommarvärme här och med lite vind som ligger på kan det brinna bra, säger Wickenberg.

Eldningsförbud

På SMHI:s hemsida framgår det att det råder en risk för gräsbränder i hela landet, med bara Lapplandsfjällen som undantag.

Det torra vädret gör att räddningstjänster runt om i landet har fått vidta åtgärder. Storstockholms brandförsvar har gått ut med en avrådan från eldning i Stockholmsområdet. Även i Uppsala har man gått ut med en avrådan. Och i Dalarna har en del skogsbränder rasat tidigare i veckan, vilket gjort att eldningsförbud råder i området.

– Vi ser att det är en ihållande torka som råder och att det kommer att hålla i sig framöver. Det är därför detta beslut har tagits, säger Johan Nordin, inre befäl vid räddningstjänsten Dala mitt.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN