Kvarts miljon flyr oro i Burkina Faso

TT-AFP

Publicerad 2019-10-11

Oroligheter och militant islamistisk extremism har tvingat upp emot en halv miljon att lämna sina hem i Burkina Faso. Ofta sker angrepp mot skolor, i bilden från FN-organet Unicef över skolbarn på att ta skydd vid en attack. Tusentals skolor har stängt under pågående oroligheter. Arkivbild.

Våldsamheter har tvingat omkring 267 000 människor att fly sina hem i Burkina Faso i Västafrika, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR. Den senaste flyktvågen har pågått i tre månader, och spär på flyktingströmmar som närmar sig en halv miljon människor.

– Omkring 486 000 har tvingats fly inom landet, de senaste tre månaderna uppgår antalet till 267 000, säger organets talesperson Andrew Mbogori.

– Ytterligare 16 000 har flytt till grannländer.

Burkina Faso sargas av våldsdåd som ett resultat av islamistiska extremistgruppers framfart. Våldsamheterna har sitt ursprung i grannlandet Mali, där de började 2015 för att sedan spridas till Burkina Faso.

De militanta grupperna kombinerar gerillaattacker med självmordsdåd och vägbomber i revolten. Officiella siffror visar att 600 har dödats, men enskilda organisationer säger att fler än tusen har dödats.

UNHCR uppger att tusentals på flykt är i stort behov av mat och sjukvård.

Följ ämnen i artikeln